Pictura reprezintă una dintre cele mai vechi și populare arte din întreaga istorie,având de-a lungul anilor o evoluție interesantă. Mai jos puteți vedea top 5 cele mai celebre picturi din lume și istoria acestora.
1. Mona Lisa
Cea mai celebră pictură a tuturor timpurilor și a întregii istorii a artelor este ,,Mona Lisa” de Leonardo Da Vinci.
Acesta a lucrat la capodopera sa pe parcursul a 20 de ani.Celebra pictură în ulei este cunoscută și sub numele de ,,La Gioconda” și este portretul Lisei Gheradini,soția lui Francesco del Giocondo.Pictura ,,Mona Lisa” are o istorie foarte interesantă.
Da Vinci a început să realizeze celebrul portret între anii 1503-1504 în Florența, Italia.
După cum însuși artistul contemporan a lui Leonardo Da Vinci, Giorgio Vasari, a afirmat că Da Vinci a lasat tabloul neterminat după ce a lucrar asupra sa cațiva ani buni.În anul 1516, regele Francisc I al Franței l-a invitat pe Da Vinci să lucreze în conacul Clos Luce, aflat în apropierea reședinței regale.
Leonardo Da Vinci a acceptat oferta regelui, fără însă a renunța la pictura care mai târziu avea să devină cea mai importantă din întreaga istorie a artei.
După moartea artistului, regele a fost cel care a cumpărat opera de artă, aceasta fiind expusă pentru o bună perioada de timp în palatul Fontainbleu, după care la Versailles.
De-a lungul timpului, opera lui Da Vinci a primit numeroase interpretări.
2. Noapte înstelată
„Noaptea Înstelată” este o pictură a artistului olandez Vincent van Gogh. Van Gogh este unul dintre cei mai ciudaţi şi năpăstuiţi pictori. În întreaga sa viaţă el a reuşit să vândă doar un tablou, însă după moarte toate operele sale au devenit extrem de apreciate şi de bine plătite.
Noaptea Înstelată a devenit în timp cea mai cunoscută imagine a culturii moderne.
Tabloul prezintă satul Saint-Rémy sub un cer cu nişte stele ce arată asemeni unor turbine. Imaginea satului este de la azil spre nord. Se pare că pomul în formă de foc a fost adăugat în compoziţie după ce tabloul a fost terminat. Din 1941 tabloul a fost achiziţionat de Muzeul de artă Modernă din New York, unde poate fi văzut şi azi de public.
3. Cina cea de Taină
„Cina cea de Taină” este o pictură murală, realizată în secolul al XV-lea în Milano de un alt celebru pictor renascentist Leonardo da Vinci. Această pictură acoperă peretele din spatele trapezei (sala de mese) mănăstirii Santa Maria delle Grazie din Milan. Reprezită scena ultimei mese pe care Iisus Hristos a luat-o pe pământ împreună cu cei 12 Apostoli înainte de a fi, trădat de Iuda Iscarioteanul – unul dintre Apostoli, şi de a fi răstignit pe Cruce.
Leonardo şi-a început munca la această frescă în 1495 şi a terminat-o în 1498, deşi nu a lucrat în continuu la ea.
Această frescă este una dintre cele mai discutate picturi din istoria creştinismului, unii oamenii sugerând că persoana care stă în stâga lui Iisus, cum priveşti tabloul, ar fi o femeie. Mai exact Maria Magdalena şi nu Apostolul Ioan, aşa cum spun majoritatea istoricilor şi teologilor. Această teorie controversată a devenit şi subiect al unor cărţi ce au devenit bestseller-uri: The Templar Revelation (1997), respectiv cea a lui Dan Brown, The Da Vinci Code (2003).
4.Guernica
„Guernica” este una dintre cele mai cunoscute picturi realizate de pictorul spaniol Pablo Picasso. Tabloul descrie tragediile războiului civil din Spania şi impactul pe care acest conflict l-a avut asupra civililor nevinovaţi.
Dorinţa lui Picasso a fost să atragă atenţia întregii lumi asupra bombardamentelor brutale efectuate de \”voluntarii\” germani asupra oraşului basc Guernica.
De altfel Hitler a încercat prin detaşamentele trimise în ajutorul generalului Franco, care conducea forţele naţionaliste să vadă capacitatea de luptă a noilor arme care vor zgudui Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Picasso a realizat lucrarea pe la jumătatea lunii iunie 1937. Azi pictura poate fi admirată la Madrid în Museo Reina Sofia.
5.Girl with a Pearl Earring (Fata cu cercel de perlă)
Acest tablou despre care unii spun că este „Mona Lisa olandeză” a fost pictat de celebrul Johannes Vermeer. Totuşi despre artist, ca şi despre operele sale se cunosc foarte puţine lucruri, iar acest tablou nu face vreo excepţie de la regulă.
Pictura nu este datată, nu se ştie cine a comandat-o. Totuşi, după regulile epocii, portretul pare a fi unul chiar neobişnuit.
Celebritatea picturii, dar şi a artistului a crescut foarte mult odată cu lucrarea lui Tracy Chevalier.Aceasta a scris o nuvelă istorică despre circumstanţele în care a fost creată. Nuvela a inspirat în 2003 filmul cu acelaşi nume în care rolul principal a fost atribuit actriţei Scarlett Johansson, drept fata care a pozat pentru Johannes Vermeer.
Dacă sunteți pasionați de artă puteți accesa Youth.md pentru mai multe articole în domeniu. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tineri!
Reporter: Doni Adela
No Comment