În ultimii ani tot mai multe romane scrise pe baza povestirilor femeilor din țările islamice au ajuns bestsellere la nivel internațional. Din cauza inferiorității femeii în religia islamică, tot mai multe adepte ale libertății și egalității de gen au decis să îți facă vocea auzită prin relatarea propriei povești.
1. Povestea Faridei
În august 2014, Farida, o adolescentă obișnuită, încerca să se bucure de vacanța de vară. Fata locuia într-o regiune muntoasă din nordul Irakului, iar ce a urmat este de neimaginat. Satul ei a căzut pradă unui atac pus la cale de ISIS. Acestui atac i-au căzut victime toți bărbații, inclusiv tatăl și unul dintre frații Faridei, iar femeile au fost luate ostatice și supuse unor chinuri atroce, de la bătăi și violuri până la vânzare în piața publică asemenea unor vite. După șapte tentative eșuate de a se sinucide, Farida va profita, împreună cu alte cinci tinere, de o ocazie favorabilă și va fugi în deșertul libian.
Farida a dovedit un curaj incredibil într-o situație care părea fără ieșire și s-a hotărât să facă publică povestea ei de viață. Romanuo oferă posibilitatea de a descoperi o tânără femeie, care arată ce înseamnă cu adevărat lupta pentru supraviețuire a unor oameni nevinovați, supuși forțat membrilor ISIS.
2. Prizonieră în Teheran
În ianuarie 1982, Marina Moradi-Bakht, pe atunci în vârstă de 16 ani, este arestată, apoi torturată și condamnată la moarte pentru crime politice: protestase la școală împreună cu alți tineri atunci când, în urma revoluției din Iran, propaganda islamică și studierea Coranului deveniseră mai importante decât disciplinele de învățământ.
În sinistra închisoare Evin din Teheran, Ali, unul dintre anchetatorii care interoghează deținuții, se îndrăgostește de ea și o salvează din fața plutonului de execuție folosindu-și legăturile cu ayatollahul Khomeini. Prețul pe care i-l cere în schimb este imens: va trebui să-l ia de soț și să se convertească la religia islamică. Altfel, nu doar ea, ci întreaga ei familie și Andre Nemat, tânărul pe care îl iubește, vor avea de suferit.
Marina va trebui să accepte și, din condamnată la moarte, va deveni prizoniera pe viață a statului iranian și a bărbatului care ține în mâini soarta ei și a familiei sale. Dramatice, pline de pasiune și sensibilitate, amintirile ei au fost traduse și publicate în zeci de țări din întreaga lume.
3. Eu voi fi ultima
Nadia Murad s-a născut și a crescut în Kocho, un sat de fermieri și păstori yazidiți din nordul Irakului. Pe 15 august 2014, când Nadia avea doar 21 de ani, viața tihnită din satul natal a luat sfârșit odată ce acesta a fost ocupat de ISIS. Bărbații care au refuzat să se convertească la islam au fost executați, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune, iar Nadia, alături de celelalte tinere, a fost dusă la Mosul și vândută ca sclavă.
A fost ținută în captivitate, bătută și violată în repetate rânduri, până când, ca printr-o minune, a reușit să evadeze, găsind adăpost în casa unei familii de musulmani sunniți. Eu voi fi ultima este un apel la acțiune împotriva brutalității Statului Islamic, povestea celui care își dorește să supraviețuiască.
4. Cel care mă așteaptă
Povestea romanului Cel care mă așteaptă este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate.
La vârsta adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tânăr. Deși relația lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forța. Din fericire, se nimerește să aibă un soț care îi permite să-și continue studiile și care, spre deosebire de bărbații din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas. Treptat, Masumeh descoperă că soțul ei are cu totul alte preocupări decât familia și că idealurile sale politice îi pun viața în pericol, forțând-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare.
5. Am fost sclavă Daesh
„Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se aștepta ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspândise în întreaga regiune și, odata cu el, senzația că avea să se prăbușească o lume: a ei. Jinan avea optsprezece ani când a fost răpită împreună cu familia de jihadiștii Statului Islamic. Era proaspăt căsătorită. Vândută într-o piață de sclave din Mosul unor luptători Daesh, este sechestrată, torturată și obligată să se convertească la islam, urmând să aibă soarta tuturor prizonierilor nemusulmane ale Statului Islamic, aceea de a fi folosite ca sclave sexuale de jihadiști. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reușind să fugă.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Jidraș Valeria
No Comment