[Tehnologia secolului XX] Ce este atât de interesant la frigider?


„Tehnologia ia cu asalt bucătăria!” Fără opțiunile, pe care le avem la îndemână, industria culinară nu ar fi fost la fel de variată. În prezent, avem de toate pentru ca să exploatăm resursele existente. Firește, un frigider e o normalitate, despre care ne-am întrebat rareori „De ce?”, „Cum?” și „Unde?” poate numai atunci când am dat de greu… Fiind atât de util, zic să-i dăm mai multă importanță tehnologiei din secolul al XX-lea!

Fapte interesante despre frigider:

Cu toate că este atât de comun, nu e foarte vechi. Un frigider „preistoric”, conceput special pentru utilizarea casnică, apărea în 1913. 

Istoria frigiderului - de la un cub de gheata la vitrine frigorifice de  ultima generatie
Primul frigider electric – 1913

Începând cu anii 1950, producătorii le făceau din ce în ce mai stilate. În dependență de moda vremii, arătau diferit: de la alb, la pasteluri, imprimeuri, culori aprinse sau mai potolite și negru. Însă, acest frigider nu a fost conceput pentru aspectul său, ci pentru a păstra alimente la rece. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât bacteriile se țin mai departe și alimentele se alterează mai greu. Temperatura optimă pentru a depozita mâncarea este 3 – 5 °C. 

Curios e faptul că fără un frigider, nu ar exista supermarketurile, pentru că ar fi imposibil să se depoziteze cantitatea imensă de mâncare și nici clienții nu ar face cumpărături pentru o săptămână întreagă! După un simplu exercițiu de imaginație, ne putem da seama cât de vital este acesta. Înainte, oamenii nu puteau să facă un fel de mâncare pentru toată săptămâna și erau nevoiți să gătească zilnic. De asemenea, măcelăriile și pescăriile erau un chin olfactiv pentru cei din zonă, întrucât alimentele se țineau în gheață, ce se topea și se crea un dezastru.

Da, frigiderul e indispensabil, însă cum funcționează? Practic prin transformarea circulației unei substanțe chimice (care poate păstra lucrurile reci) și scopul de a deveni din lichid – gazos. Procesul, adică evaporarea, răcește suprafața și produce efectul dorit. Conform Departamentului de Energie SUA, un frigider rezistă 12 ani. În caz că se defectează, primul lucru care ar trebui să fie verificat este întrerupătorul și primele trei semne că frigiderul are nevoie de reparație sau înlocuire sunt: condensarea excesivă, prea multă căldură venită de la motor sau alterarea mâncării.

În 2020, frigiderul este mai mic, mai confortabil, mai versatil!

Nu uita să ne urmărești pe Instagram, Facebook și Telegram, acolo unde ne poți scrie oricând!

Reporter Youth.md: Oana Guța

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dialog online despre managementul deșeurilor organizat de Camera de Comerț și Industrie
Next Asociația ADEPT invită tinerii să se înscrie la Școala Aleșilor Locali, ediția 2020-2021
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 3 =