Târgul Meșterilor populari la Muzeul Național de Etnografie


Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă invită la Târgul Meșterilor Populari, ce se va desfășura în curtea Muzeului, în data de 14 și 15 mai 2022, între orele 10.00 – 16.00.

Târgul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiționale, a meșterilor populari și a patrimoniului muzeal, fiind dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, care se desfășoară, în acest an, cu genericul Forța Muzeelor.

La Târg vor participa cunoscuți meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, confecționează salbe și instrumente muzicale.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, de la începutul colectării pieselor etnografice, a pus accent pe colecții ce reflectă ocupațiile de bază ale societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova. În acest context, colaborarea perpetuă cu meșterii populari a devenit o tradiție la Muzeu. Aceasta oferă atât posibilitatea tinerilor meșteri să cunoască tradiția, cât și Muzeului să completeze permanent colecția etnografică.

În prezent, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală deține un patrimoniu de circa 210 mii de piese. În baza colecțiilor de scoarțe, de cămăși tradiționale, exponate împăiate, recuzită a teatrului popular de iarnă, a tradițiilor etnografice asociate zilei de 1 martie, sărbătorilor religioase sau practicilor agricole, se realizează expoziții temporare în cadrul Târgului Național al Covorului Covorul Dorului, Zilei Naționale a Portului Popular, Zilelor Europene ale Patrimoniului și altor evenimente dedicate culturii și naturii.

În contextul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, Muzeul deschide larg ușile pentru o colaborare fructuoasă cu meșterii populari ce practică diferite genuri de artizanat, pentru redescoperirea, recunoașterea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial.

Târgul Meșterilor Populari se va desfășura în curtea Muzeului (str. M. Kogălniceanu nr. 82), în data de 14 și 15 mai 2022, între orele 10.00 – 16.00.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Creatorii de film din RM se pot înscrie la Sarajevo Film Festival
Next Workshop // Tehnici cognitiv comportamentale în dezvoltarea copiilor
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − nine =