Student în Diasporă // Studiile în Austria din experiența lui Cristian Spătaru


Pe lângă opera Italiei, pop-ul Americii dar și multe altele, muzica nemaiîntâlnită a Austriei are și faima ei. Află de la Cristian Spătaru cum e să calci pe urmelor câtorva dintre cei mai mari muzicieni din lume, în Austria.

De ce Austria?

Am luat compozitorii clasici laolaltă și mi-am dat seama că exista un interes aparte față de orașul pe care-l numim astăzi capitala muzicii. Numărul de evenimente culturale, în special dedicate domeniului muzicii academice care au loc zilnic și polifonic, situează orașul pe locul de vârf.

Vorbesc despre Viena, iar facultatea pe care am ales-o este compoziția, ca peste doi ani sa mai încep una în paralel: dirijatul orchestral și coral

În țărișoara noastră domeniile culturale sunt foarte puțin susținute și întreținute, iar talentele sunt nevalorificate. Nu e greu să găsești o motivație să pleci. Decizia de a pleca am luat-o foarte devreme și eram sigur că vreau să încerc într-o țară vorbitoare de limba germană. Pentru domeniul meu nu există nicio agenție care să te informeze, deci m-am informat singur cu ajutorul internetului, am mers și-am dat examenul de admitere și m-au luat. Culmea e că universitatea nu a mai văzut studenți moldoveni la aceste facultăți până acum. Am căutat burse pentru studenții din diasporă, dar nu există. În schimb se oferă suport financiar din partea universității sau a fundațiilor partenere pentru studenții cei mai buni.

Mi-am făcut bagajele. O valiză aparte am umplut-o cu speranță.

Aspecte financiare:

Momentele dificile sunt multe și diverse, însă din fericire sunt și invers proporționale cu gradul de adaptare într-un mediu nou. Din păcate, toate sunt legate de aspectul financiar, iar birocrația există peste tot. Prin urmare am înveți să-ți gestionezi mai bine finanțele și să le rezolvi pe toate la timp.

Am fost acceptat uimitor de bine, fără vreun efort, ba chiar mai mult, am fost confundat de mai multe ori cu vienezii. Fiind un oraș multicultural cu o diversitate bogată de națiuni, ți se oferă respect, dar și cerințe. Personal nu am întâmpinat dificultăți în procesul de integrare. Mă simt cumva departe de casă, dar în același timp acasă.

Eu aș zice că dorul de casă se adună în timp, odată ce nu am fost forțat să plec, iar eu il depozitez pentru cămăruță specială a sufletului cu intenția de a mă întoarce și a-l stinge. Pe de altă parte prezența dorului de casă mă inspiră.

Câteva diferențe dintre Moldova și Austria pe care le-ai observat

În primul rând comunitatea de aici e mult mai mică, iar dacă vorbesc despre moldoveni nici nu e prea unită. Ciudat, dar adevărat. Comunitatea de acasă îmi va rămâne tot timpul mai aproape.

În timpul liber, tinerii merg la teatru, operă, concerte clasice, iar cei vârstnici la cursuri de dans, concerte rock, la plimbare cu bicicletele, etc. Indiferent de interesele fiecăruia, nu se plictisește nimeni. 

Multe oportunități nu înseamnă succes garantat. Munca inteligentă și implicarea activă pot aduce succes și acolo unde sunt puține oportunități. Mai mult ca atât, prea multe posibilități atrofiază curiozitatea și motivația.

Viitorilor studenți le doresc să cântărească bine toate deciziile, să aibă mai mult tupeu și să nu uite că deocamdată nu s-a inventat un gadget care să oprească timpul în loc.

Dacă este să „fur” ceva de la austrieci și să adopt acasă, atunci în primul rând ar fi grija față de mediul înconjurător și toate acțiunile politice și civice legate de acest aspect. După care aș fura sistemul transportului public și modul în care funcționează; fiind bazat pe încredere, dar cu amenzi mari. Și mai au ei așa-numitul buletin de identitate electronic cu semnătura digitală, care-ți dă posibilitatea să folosești serviciile publice direct de pe telefon, evitând cozile și orele pierdute. Astea sunt doar câteva din mulțimea de lucruri.

Sunt liber profesionist de zece ani și lucrez pe proiecte. Însă am avut și un job în primul an de studii, am fost “grădinar” și mi-a plăcut enorm de mult.

Ce ai învățat despre propria cultură trăind în alta?

Aici trebuie sa știu dacă mă refer la cultura socială ori la domeniul cultural. Domeniul cultural cred că nu trebuie foarte mult comentat, iar cultura oamenilor bineînțeles că este dictată și de nivelul de trai. La noi pe langa ospitalitate și generozitate nu prea exista  cultura.

Despre mine, am învățat multe.. dar nu cred ca e legat de plecarea peste hotare; ci experiențele din viața.  

Care a fost ziua în care ai înțeles că ai făcut alegerea potrivită de a studia în Austria.

În anul 2014 în care am compus o lucrare ce-a fost foarte bine primită și în Viena și la noi acasă, am înțeles ca nu degeaba am plecat. Dar cel mai mare impuls a fost cand mi s-a propus sa fiu dirijorul asistent la opera Rheingold de Richard Wagner abia după primul an de studiu la facultatea de dirijat. 

Cum ai descrie studiul în Austria? 

Cunoștințe, conștiință, cunoscuți, cunoaștere și recunoștința.

După ce absolvești studiile universitare ai lua în considerare întoarcerea acasă? 

Mă pregatesc pentru orice scenariu, dar vreau sa încep ceva acasă. 

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cuLiga Studenților Originari din Moldova,ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Aspecte importante în exprimarea profesională (LIVE)
Next Descoperă secretele cultivării produselor ecologice la o serie de instruiri online
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + 5 =