Student în Diasporă // Nicoleta Copaci își împărtășește experiența de studentă moldoveancă în Elveția


Pe lângă Danemarca, Germania sau Olanda, Elveția se numără și ea printre țările cu oportunități minunate pentru studenți internaționali. În acest articol, vei afla de la Nicoleta Copaci cum e să te adaptezi traiului în Elveția; cum să găsești chirie la preț rezonabil, și alte secrete studențești.

There is a need for a daily intake of the unknown.

Așa mi-am început scrisoarea de motivație pentru aplicația la masterat la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). După ce am absolvit licența în Germania, știam că îmi doream un mediu academic foarte challenging pentru masterat; așa că EPFL – fiind una dintre universitățile de top din Europa și din lume; cu numeroase proiecte de cercetare de succes în domeniul chimiei – a fost prima mea alegere. Procesul de înscriere nu a fost prea dificil în sine, dar am ales să dedic foarte mult timp scrisorii de motivație.

Despre studiile în Elveția:

Programul meu de masterat era în engleză, dar pe campus se vorbea preponderent franceza. Chiar dacă EPFL se consideră universitate „foarte internațională”, partea majoritară sunt francezi, deci nu prea auzeam engleză pe campus. Campusul oferă o mulțimea de activități sportive și intelectuale; și are o panoramă magnifică asupra lacului Geneva și a munților Alpi.

Fiind o universitate publică, EPFL nu a avut costuri mari de studiu; dar, în schimb, traiul în Elveția vine la un preț destul de mare. Când te uiți în jur, totul e scump: locuința, transportul, mâncarea, distracțiile. A trebuit să învăț să trăiesc pe un buget minim; în timp ce lucram ca și „teaching assistant” la universitate și ajutam familia la care stăteam câte 10 ore pe săptămână în schimbul unei chirii mai mici. 

Chirie și costuri de trai:

Să îmi găsesc chirie în Lausanne tot nu a fost ușor: EPFL nu are campus accommodation; iar căminele de studenți din afara campusului erau toate pline, pentru că aparent trebuia să mă înregistrez la ele încă din aprilie; dar eu abia primisem răspunsul de la universitate prin iunie. 

EPFL are propria platformă cu oferte de cazare pentru studenți; dar a trebuit oricum să fiu atentă la scam-uri și insistam să am un video call cu proprietarul ca să văd în realitate oferta. În total, mi-a luat cam o lună să găsesc o ofertă de cazare bună online.

Când trăiești în Elveția rămâi uimit de trei lucruri: cât de frumoasă e Elveția, cât de curat e peste tot, și cât de scump e totul.

Elveția e probabil cea mai frumoasă țară pe care am vizitat-o, oriunde nu te duci, vezi lacuri de un albastru incredibil; câmpii verzi și munți fantastici. Prin Elveția călătorești cu trenul preponderent, care poate fi scump dacă nu plănuiești din timp. Societatea lor e total diferită de tot ce am cunoscut până atunci și înveți foarte multe de la ei: responsabilitate socială, importanța reciclării, punctualitate și disciplină. Aș adăuga că, deși am întâlnit elvețieni foarte amabili, gata să te ajute oricând; societatea e destul de exclusivistă și te poți simți străin în țara lor pe alocuri.

Aș spune că a trăi în Elveția e ceva aparte. Nu e ușor ca student, dar se merită! Elveția și EPFL mi- au deschis noi uși cu oportunități interesante… și așa am ajuns în Singapore, dar asta e o poveste pentru altă zi.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cuLiga Studenților Originari din Moldova,ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Oratorica angajează profesor de limba germană
Next Job // Camera de Comerț și Industrie angajează metodist, expert – evaluator
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 18 =