Student în Diasporă // Descoperă experiența de student în Marea Britanie a lui Adrian Bulat!


Te pregătești să înveți în străinătate? Vrei să afli cum a fost experiența peste hotare a altor studenți? Student în Diaspora este proiectul care îți va oferi toată informația de care ai nevoie! De la momente frumoase la greutăți întâmpinate pe drumul către absolvire, vei ști și cealaltă parte a istorisirii pregătirii documentelor și cursurilor în clase. Iată povestea în Marea Britanie a lui Adrian Bulat!

„Totul a început undeva prin decembrie, deși îmi place să cred că decisesem asta fără să fi știut cu ani buni în urmă. Căutări frenetice pe internet, zeci de pagini deschise una după alta și multe, multe notițe. Cerințele în mare cam erau la fel; un test de engleza (mai ușor decât pare, dar bine de programat din timp); o scrisoare de intenție; câteva recomandări de la profesori; pentru înscrierile la doctorat și un proiect care ar vrea să le ocupe timpul în următorii ani. 

Înscrierile în sine pentru Marea Britanie au început undeva prin februarie, iar prin martie țeseam interviuri cu profesori – potențiali îndrumători. De obicei pentru doctoranzi există o serie de burse disponibile; suficiente pentru a acoperi costurile programului de studiu dar și cele de trai. Interviurile sunt o șansă bună pentru a discuta fezabilitatea lor.

Decizia de a pune câteva mii de kilometri între tine și cei dragi nu este niciodată ușoară; așa că dacă ești sigur că asta ti-e dorința,  păstrează acea decizie în inimă; întoarce o nouă filă în viața ta fără a lăsa regrete în urmă. 

United Kingdom Marching Band

După terminarea întregului proces, văzut și acceptat, va urma probabil cea mai scurtă vară, căci din toamnă încep studiile. Pentru a te caza și participa la sumedeniile de evenimente organizate pentru noii studenți probabil va trebui să ajungi ceva mai devreme. Acestea sunt o oportunitate excelentă nu doar de a-ți cunoaște viitorii colegi, campusul, dar și orașul. 

Cea mai sigură și lipsită de griji opțiune de cazare e cea oferită direct de universitatea din Marea Britanie. Deși nu e cea mai ieftină dintre ele, îți va face viața cu siguranță mai colorată; te vei simți că fiind parte dintr-o mare comunitate. Într-un mediu divers cultural, am întâlnit o mulțime de oameni minunați, cu hobby-uri sau opțiuni academice similare. De la nopțile petrecute în oraș sau aer liber, la meciurile de fotbal pe ploaie și soare; zilele lungi cu multe ore și deadline-uri; toate au contribuit la formarea  amintirilor ce îmi aduc oricând zâmbetul pe buze.

Anii au trecut repede; pentru acei studenți la doctorat partea bună e că nu mai ai examene sau ore, dimpotrivă; chiar ai șansa să ajuți la orele de laborator studenții de la licență. În ciuda orelor de studiu mai lungi, ai și multă flexibilitate. Cert e ca oportunitățile de cercetare oferite în Marea Britanie sunt un piedestal excelent; cu ajutorul lor îți poți începe cariera și continua drumul în viață; având posibilitatea să lucrezi alături de minți luminate din întreaga lume.

Indiferent de gândurile sau motivele care te vor ghida aici, vei avea o experiență de neuitat. Îmbrățișează diversitatea și începe fiecare zi cu un zâmbet pe față!”

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportuniăți și evenimente pentru tine găsești în Categoria Educational.

Previous Job internațional // Safeguard angajează specialist contabil
Next Concurs de selecție a organizațiilor implementatoare a proiectelor de voluntariat
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *