Student în Diasporă // Descoperă călătoria Vioricăi Bejenari ca și designer interior în Veneția


Veneția a fost din totdeauna orașul minunat unde toată lumea visează să ajungă. Plin de oportunități și o comunitate veselă și activă. Vrei să studiezi în Veneția? Viorica Bejenari îți povestește despre experiența ei și drumul către succes!

„Ideea de a studia în străinătate o aveam din al treilea an de colegiu. Eram sigură că doream să continui în sfera design-ului de interior; iar Italia, datorită autorității pe care o are în acest domeniu, era țara perfectă.

Am început să caut online informații despre universitățile de acolo; și mi-am făcut o listă cu cele care mi s-ar potrivi.  În procesul efectuării alegerii am consultat strict site-urile universităților de pe listă; și am început să caut pe rețelele de socializare studenți care ar fi putut să-mi dea mai multe informații legate de experiența lor. 

În paralel efectuam o analiză a ofertei didactice și a curriculum-ului facultăților; iar în martie 2018 eram convinsă că doresc să mă înscriu la Universitatea Iuav din Veneția. Un factor important a fost atitudinea universității față de studenții străini; avantajele pe care le puteam avea, de exemplu, în obținerea unei burse; și, desigur orașul, care m-a cucerit din prima.

Au urmat apoi câteva luni de pregătire intensă a actelor de înregistrare; tot procesul fiind gestionat prin intermediul Ambasadei Italiei în Republica Moldova. 

La sfârșitul lunii august zburam spre Veneția, iar examenele de intrare de pe 3 septembrie aveau să decidă tot. Din tot acest proces partea cea mai grea a fost cea birocratică. 11 septembrie 2018 a fost ziua în care am aflat că am fost acceptată; iar eu știam că am ajuns în locul potrivit și că am făcut alegerea corectă. 

La început persista frica că procesul de integrare în noua societate va dura mult și că barieră lingvistică îmi va pune piedici. Însă m-am acomodat destul de rapid și nu m-am simțit marginalizată sau diferențiată, ba din contra.

Primele luni eram atât de concentrată să absorb tot valul de informații noi că nici nu sesizam dorul de casă. El a venit mai târziu, și i-am făcut față prin faptul că nu am încetat să am o conexiune continuă cu cei de acasă. În tot acest timp continuam să am proiecte în Moldova,la care lucram de aici. 

Viața socială din Veneția, este una destul de activă. Ieșirile la un aperitiv cu prietenii sunt la regula zilei; iar weekend-urile sunt de obicei rezervate pentru vizite la muzee sau scurte călătorii. Cred că modul lor de a-și petrece timpul liber aș fi foarte fericită să-l văd și acasă.

 Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în acest timp este despre cât de important este să știi să accepți diversitatea; doar așa ajungi să-ți lărgești orizonturile culturale. Iar faptul că la „noi” nu-i ca la „ei” nu-i mereu un dezavantaj.

Cred că am aflat mai multe lucruri noi despre țara noastră de când sunt aici; pentru că trebuia să mă documentez continuu pentru a „hrăni” curiozitatea localnicilor. Și nu în ultimul rând, m-am redescoperit pe mine. Am descoperit adevăratul spirit de echipă, care cred că este un must-have pentru a te integra în viața universitară de aici. Iar dacă ar fi să descriu studiul în străinătate în cinci cuvinte, acestea ar fi: aventură, flexibilitate, oportunități, dezvoltare, diversitate. 

Experiența pe care am acumulat-o aici mi-a arătat că se poate; că nimic nu este imposibil și mă motivează să descopăr și alte țări după absolvirea studiilor în Italia.”

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportunități și evenimente pentru tine găsești în Categoria Educational.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cursul de Instruire pentru lucrătorii de tineret în domeniul Educaţiei pentru Drepturile Omului
Next Workshop pentru tinerii interesați de filmarea în 360 cu mentori internaționali
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − seventeen =