Spectacolul „Dosarele Siberiei” se va juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Spectacole Chișinău, evenimente culturale pentru tineri

Spectacolul, evenimente culturale pentru tineri

Spectacolul „Dosarele Siberiei” se va juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” pe data de 29 noiembrie la ora 18:00.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” invită iubitorii de teatru și istorie să vizioneze în scenele teatrului un spectacol ce redă o problemă care încă doare și este resimțită de mulți oameni din Moldova. Spectacolul „Dosarele Siberiei – Cifrele au suflet” este regizat de Petru Hadârcă.

Foarte puțini din cei care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi. Victimele, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem  nevoie noi și, mai ales, tinerii – copiii și nepoții acestora. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți.

Spectacolul „Dosarele Siberiei” se va juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” și durează 2 ore 15 minute. Fiecare spectator este o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite. Spectacolul vă va teleporta în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic.

Spectacolul este realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru. Acesta este un examen al memoriei colective în amintirea celor duși de acasă. Victimele au fost nu doar chinuiți și umiliți de regimul comunist în „Siberii de gheață’’.

„Cei care au reușit să se întoarcă erau străini în satul lor și mulți dintre ei n-au mai avut dreptul să calce pragul casei părintești. Gulagul sovietic nu este un termen, este viața unor oameni osândiți și mutilați fără drept la apel.” Acestea sunt meditațiile Alexandrei Tănase pentru ziarul „Timpul” după vizionarea spectacolului.

Echipa Teatrului Național „Mihai Eminescu” au prezentat spectacolul pe scenele din Cahul, Cernăuți, Hârbovăț. Mai multe detalii despre spectacol puteți accesa la acest link.

Alte evenimente din Chișinău pentru tineri găsești pe platforma Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Show-ul „Acadelia” vine și la Chișinău
Next Spectacol la Chișinău: „O istorie foarte simplă”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 5 =