Șase curiozități despre UE pe care nu le știai


curiozități despre UE

Uniunea Europeană este o confederație (sau un grup) de 27 de țări membre din Europa, care a apărut în 1957. UE reprezintă o zonă economică comună cu legi la nivel european care permite oamenilor să se deplaseze și să facă comerț în alte țări membre. În termeni practici, asta înseamnă că eu, cetățean francez; pot lucra și locui în Germania fără a avea nevoie de viză sau de orice fel de acte speciale. Pot veni și pleca după bunul plac. Nici nu trebuie să arăt pașaportul când fac naveta între cele două țări. 

#1: Drapelul UE

Uniunea Europeană are propriul drapel, completat cu douăsprezece stele. Se crede adesea că au intenționat inițial să simbolizeze primele douăsprezece țări care au aderat la UE, dar nicio corelație nu a fost confirmată cu adevărat; mai ales că astăzi există un număr practic dublu de țări membre. Cele douăsprezece stele sunt considerate în general ca un simbol al unității și perfecțiunii.

#2: Motto-ul și imnul

Uniunea Europeană are un motto, acela este: „Unită în diversitate”. Motto-ul semnifică modul în care europenii s-au unit, sub forma UE; pentru a lucra pentru pace și prosperitate, în același timp fiind îmbogățiți de numeroasele culturi, tradiții și limbi ale continentului. UE are, de asemenea, propriul său imn „Odă bucuriei”, din „ Simfonia a 9-a” a lui Ludwig van Beethoven, compusă încă din 1823.

Six Assorted-color Flags Hanging on Gray Stainless Steel Poles

#3: Limbi

Există 24 de limbi oficiale în Uniunea Europeană. Cele mai utilizate sunt engleza, franceza și germana. Alte limbi includ bulgară, croată, cehă, daneză, olandeză, estonă, finlandeză, greacă, maghiară; irlandeză, letonă, lituaniană, malteză, poloneză, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză. Dacă există dezbateri, sesiuni și conferințe ale Parlamentului European; transcrierile și documentele oficiale sunt traduse în toate aceste limbi. Parlamentul European este cel mai mare angajator de traducători din lume, cu 350 de traducători permanenți. Ei fac tot posibil ca membrii Parlamentului să vorbească propria lor limbă și să fie înțeleși.  

#4: Plecare din UE

Țările membre nu sunt obligate să rămână în Uniunea Europeană. Orice țară are dreptul să plece dacă alege acest lucru, dar, evident; trebuie să informeze UE cu privire la decizia respectivă. Trebuie luate mai multe măsuri pentru ca o țară să iasă din UE. Este un proces foarte complex cum am putut vedea și în cazul Marii Britanii.

#5: Moneda

Principala monedă din UE este euro, dar nu toate țările au adoptat-o. Astăzi, este moneda oficială a 19 țări. A fost introdus pentru prima dată în 2002. Monedele euro au o imprimare standard pe o parte și un design specific țării pe cealaltă. Dar le puteți folosi în orice țară în care euro este în circulație.

Currency of European Union on marble surface

#6: Țări din UE

Deși cele mai puternice țări din lume din punct de vedere economic sunt SUA, China și Japonia, adunând toate cele 27 de state, rezultă că Uniunea Europeană are cea mai mare economie din lume. Germania este inima industrială a UE, fiind cea mai mare economie din spațiul comunitar. Următoarele ca influență sunt, Franța, Italia, Spania, Olanda, Suedia, Polonia. 

Este fascinant cum de-a lungul timpului Uniunea Europeană a evoluat și a ajuns așa cum o știm astăzi. Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații.

Reporter Youth.md: Chirilov Cristian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dezvoltarea Campaniilor Creative cu Cătălina Țurcanu, Specialist în Marketing și Branding
Next Concert de Ziua Uniunii Europene: Fii cu ochii pe cei 200 de muzicieni care vor evolua
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 9 =