Sănătate mintală publică – un nou program de master la USMF


Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va lansa în acest an un nou program de studii de master Sănătate mintală publică, cu durata de doi ani. Programul prevede studiul tulburărilor mintale, tratamentul și recuperarea persoanelor care au suferit o afecțiune de acest gen, prevenirea impactului asociat și al tulburărilor mintale.

Programul de master este axat pe pregătirea specialiștilor calificați și a cercetătorilor în vederea conlucrării și implementării politicilor, planurilor și serviciilor de sănătate mintală și a dezvoltării cercetărilor în acest domeniu.

La finele studiilor, absolvenții vor primi titlul de master în sănătate publică. Specialiștii vor putea să activeze în instituțiile medico-sanitare publice și în instituții private care prestează asemenea servicii – centrele medicilor de familie, centre consultative, centre comunitare de sănătate mintală, cabinete psihiatrice/psihoterapeutice, spitale de psihiatrie, spitale de profil general ș.a.

Competențele, deprinderile și cunoștințele dobândite pe parcursul studiilor la programul de master (ciclul II) pot fi ulterior aprofundate în procesul de cercetare la programul de doctorat (ciclul III), asigurându-se educația și dezvoltarea profesională continuă a specialiștilor, în concordanţă cu necesitățile sistemului de sănătate și cerințele pieței forței de muncă.

ADMITEREA

Admiterea la programul de master Sănătate mintală publică se va realiza în baza diplomei de studii superioare de licență (ciclul I) sau a unui act echivalent de studii superioare. La concursul de admitere vor putea participa medici, psihologi, asistenți sociali, psihopedagogi și juriști. Studiile se vor realiza în limba română, forma de învățământ cu frecvență la zi.

Noul program de master Sănătate mintală publică a fost dezvoltat în baza protocoalelor internaționale și a Programului internațional de master privind Politica și serviciile de sănătate mintală de la Universitatea Nova din Lisabona, Portugalia, promovat de către Institutul de Sănătate Mintală Globală de la Lisabona, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

Programul de master a fost elaborat în cadrul proiectului moldo-elvețian „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” (MENSANA), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu politicile în domeniu ale Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, urmărind youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă mai multe despre curcubeu și istoria sa
Next Eveniment Startup Club „Cum lucrăm cu co-fondatorii de startup?”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =