Mihail Drumeș face parte din scriitorii de aur ai secolului, datorită lucrărilor sale care i-au adus faima. Născut în anul 1901, acesta a fost un dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român, foarte popular mai ales în perioada interbelică.
Astfel, îți prezentăm mai jos patru dintre lucrările sale, care au rămas la fel de îndrăgite de cititori până astăzi:
1. Scrisoare de dragoste
Romanul prezintă o impresionantă poveste de dragoste dintre Anda și Dinu. Relația lor ajunge să se confrunte cu testul timpului și cu provocările pe care le scoate la iveală acesta. Relatat prin intermediul scrisorilor lăsate de personajele cărții, încercăm să le descoperim personalitățile. Pe cât de mult impresionează frumusețea interioară a Andei, pe atât poate dezamăgi egoismul lui Dinu. Cei doi ar fi putut fi fericiți, dacă Dinu nu ar fi ales banii în locul dragostei. Moravul societății – goana după avere, pune în dificultate relația celor doi, care se încheie cu un final mult mai tragic decât s-ar aștepta cititorii.
2. Elevul Dima dintr-a șaptea
Publicat în 1946, romanul nu a încetat să impresioneze generații după generații de cititori. Elevul Grigore Dima e cel în jurul căruia se centrează subiectul cărții. Ca oricare alt tânăr, acesta își are propriile vise și aspirații. Alături de noii săi colegi Tarzan, Magotu, Basu, începe să-și facă planuri tot mai serioase pentru o expediție transoceanică, cu scopul de a înființa o nouă țară. În timpul lecturii, vom descoperi toate situațiile cu care se confruntă adolescenții: conflicte cu profesorii, drame interioare, iubiri pasionale secrete, inclusiv cea dintre Grig și Lotte. La final obținem răspunsurile la întrebări: Ce se va întâmpla cu iubirea dintre cei doi tineri? Și cum a evoluat ideea expediției?
3. Invitație la vals
De la prima sa apariție din 1936, romanul a reușit să-și păstreze actualitatea nu doar în anii ce au urmat, dar inclusiv și astăzi, fiind jucat și în teatre. De data aceasta, Mihail Drumeș prezintă povestea de dragoste dintre Tudor și Micaela, o experiență măcinată de excese emoționale, gelozie și jocuri ale seducției.
Ni se prezintă un tânăr şarmant, inteligent, singur la părinţi, dispunând astfel de ceva bani. Concepţia lui? Că nu e bine să se îndrăgostească, acest lucru reprezentând din perspectiva lui o pierdere de timp. Arătând bine, Tudor poate avea orice fată, acestea neaducând nimic nou în viaţa lui, preferând aşadar să se axeze pe carieră. Însă, Tudor ajunge să fie intrigat de lipsa de interes a Micaelei și vrea cu orice preț să o seducă. Tânara studentă, aparent neclintită în fața declarațiilor acestuia, se lasă atrasă într-un joc al voluptății ale cărui reguli îi sunt necunoscute. Deşi începe cu sfârşitul, cartea are o poveste fascinantă pentru iubitorii acestui gen sau poate melodramatică pentru alţii.
4. Cazul Magheru
De asemenea un roman de succes, apărut de sub tipar în 1930, Cazul Magheru reprezintă povestea tânărului Ilarie Magheru. În copilărie avea tendința să descopere tot ce-l interesa; în adolescență făcuse o pasiune pentru lectură și pian; la facultate descoperă o nouă formă de iubire, pentru Marta. După un incident trist relația lor se destramă. Moartea devastatoare a iubitei sale, l-a făcut să se decidă să devină medic. Visul lui este să-și definitiveze studiile în India, dar pentru asta ar avea nevoie de o grămada de bani. Pe parcurs aflăm de unde și în ce mod va face rost de ei.
Lucrările lui Mihail Drumeș impresionează prin simplitatea și actualitatea temelor pe care le reprezintă. Astfel, indiferent de vârstă, cititorii își pot regăsi fragmente din viață prin intermediul personajelor romanelor. Intriga rămâne noțiunea de succes a povestirilor relatate, care captează atenția până la final. Lectură plăcută!
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Jidraș Valeria
No Comment