Republica Moldova împlineşte 29 de ani! Fă cunoştinţă cu semnatarii Declaraţiei de Independenţă – oamenii cărora le datorăm libertatea


În toiul unei perioade nesigure, concomitent cu procesul de destrămare a Uniunii Sovietice, generaţia moldovenilor anilor 90 a avut curajul să se opună regimului conservator. Când nu erau siguri nici de ce le va aduce ziua de mâine, aceşti oameni s-au expus unui pericol major de dragul idealului Independenţei pe care îl purtau în inimi. Astfel, în cinstea sărbătorii Zilei Independenţei Youth.md vii prezintă pe semnatarii Declaraţiei de Independenţă – oamenii cărora le datorăm libertatea!

Personalități ce au semnat Declarația de Independență:

Ion Hadâcă

Personalitate multilaterală, poet, traducător şi om politic, Ion Hadârcă s-a aflat printre fruntaşii mişcării de independentă. Originar din raionul Bălţi, îşi incepe activitatea literară odată cu studiile universitare, iar în 1978 este acceptat ca membru în Uniunea Scriitorilor din Moldova. În 1981, nefiind deacord cu politica de cenzură a ziarului la care lucra, demisionează, demonstrând statornicie pentru idealurile sale. Ocupând mai multe funcţii de vârf, ajunge preşedinte al cenaclului Mihai Eminescu în 1992.

După o perioadă de activitate politică în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, aderă la mişcarea de eliberare naţională a basarabenilor. Meritul său principal în domeniul dat este fondarea partidului Frontul Popular -Creştin (1989-1992), care a devenit focarul tuturor protestelor şi evenimentelor dedicate dobândirii Independenţei. A fost unul dintre principalii vorbitori la Marea Adunare Naţională, de rând cu Grigore Vieru şi Leonida Lari. Începând cu anii 90 nu şi-a intrerupt activitatea politică îndreptată în folosul ţării.

Găsiţi interviul cu Ion Hadârcă aici:

Vasile Şoimaru

Născut în raionul Ungheni, Vasile Şoimaru a combinat activitatea de politician cu cea de: fotograf, economist şi conferenţiar universitar, reuşind să se numere printre cei 278 de semnatari ai Declaraţiei de Independenţă. Studiile le-a făcut, atât la Chişinău, cât şi în Sankt Petersburg. În cadrul activităţii politice a fost deputat în Parlanentul Republicii Moldova în perioadele 1990-1994 şi 1998-2001. Lângă Ion Hadârcă, a activat în partidul Frontul Popular. Datorită meritelor sale a fost distins cu Ordinul Republicii, dar şi cu medalia «Meritul Civic».

Te invităm să vizionezi un interviu în care acesta vorbeşte despre amintirile sale legate de 27 august 1991.

 Nicolaie Dabija

Nicolae Dabija este pe larg cunoscut publicului tânăr datorită romanului său „Tema pentru acasă”, însă pe lângă scris acesta duce o largă activitate politică. Din 1988 a fost membru al partidului Frontului Popular şi a activat în calitate de deputat în parlamentul Republicii Moldova între 1990-1994 şi 1998-2001. De atunci a continuat să activeze pe frontul literar şi politic, devenind preşedinte al mişcării Sfatul Ţării-2 în 2016; asociaţie nonguvernamentală îndreptată spre unificarea naţiunilor române. A fost decorat cu Ordinul Republicii şi Steaua României pentru meritele sale.

Iată un interviu în care îşi expune gândurile şi impresiile despre ziua în care s-a semnat Declarația de Independență:

Mihai Volontir

Latura artistică printre semnatarii Declaraţiei de Independenţă o reprezenta şi actorul Mihai Volontir. Născut încă în Regatul României (pe teritoriul actualului raion Şoldăneşti). La început lucra în calitate de profesor, însă a fost rapid descoperit drept un actor talentat. Începutul carierei l-a avut în Teatrul Naţional din Bălţi, apoi a jucat personaje de prim plan pe platourile Moldova-Film unde fusese remarcat de către studiourile din Rusia. Astfel, în 1979 joacă rolul care i-a şi adus faima naţională şi internaţională.

Devenind o figură marcantă a filmului moldovenesc Mihai Volontir promulgă ideile de naţiune şi limbă, susţinând cauza Independenţei şi Unirii. În 1991 semnează împreună cu alţi 278 de patrioţi Declaraţia de Independenţă, iar din 1990-1994 activează drept deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Datorită meritelor sale în 2000 este desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

În articolul dat sunt prezenţi oameni care au activat în profesii şi domenii diferite, însă şi-au reunit forţele pentru o cauză comună care era mai presus de diferenţele lor. Astfel, putem afirma că realizarea la care s-a ajuns pe 27 august 1991 era înfrumuseţată de diversitatea oamenilor ce au pus umăr la umăr, ca astăzi să putem spune că trăim într-un stat liber!

Cunoşteai deja pe una dintre personalităţile prezentate? Aşteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook şi Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunităţile ne poţi urmări şi pe Telegram.

Reporter Youth.md: Valeria Soltan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate pentru studenți și profesori filologi: Școala de vară online „Eugeniu Coşeriu”
Next Engineering Talks: Webinar despre formarea unui inginer de succes
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + nine =