Află acum de ce reciclarea cât și reutilizarea deșeurilor este o necesitate în Republica Moldova și care este părerea tinerilor în legătură cu acest subiect!
Încă din cele mai vechi timpuri una dintre cele mai masive probleme cu care se confruntă societatea noastră sunt deșeurile. Acestea sunt o sursă toxică, cât și periculoasă pentru mediul înconjurător; având în acest mod o influență negativă asupra sănătății noastre.
În Republica Moldova doar în Chișinău deșeurile sunt reciclate sau folosite în folosul comunității. În comunele rămase, prelucrarea deșeurilor nu este bine definită, ținând cont că acestea sunt arse sau transportate la gunoiște, unde sunt lăsate să putrezească, contaminând în acest mod natura locală.
În Republica Moldova anul trecut au fost colectate trei milione de metri cubi de deșeuri. Două milione de deșeuri au fost aruncate de către cetățeni; iar un milion de către întreprinderi. În acest mod doar 1,2 milione de metri cubi din Chișinău au fost depozitate și reciclate.
Restul au fost transportate la gunoiște. În această cantitate se încadrează și deșeurile toxice, cum ar fi: bateriile, tehnica, subsanțele medicale și termometrele. Dacă aceste substanțe ajung la gunoiște, ele vor pătrunde în sol și în apă; iar mai târziu în organismele animalelor și a oamenilor. În final acestea ar putea cauza cancer sau dereglări ale glandelor endocrine.
Astfel, după cum putem observa, reciclarea deșeurilor este o necesitate; a cărui proces trebuie să aibă loc în fiecare localitate din Republica Moldova. În prezent, doar în Chișinău deșeurile sunt parțial reciclate după materialul acestora. În acest mod am decis să îi întrebăm pe câțiva tinerii ce înseamnă reciclarea deșeurilor din punctul lor de vedere.
Guzun Alexandra, 19 ani
Care este părerea ta în legătură cu reciclarea deșeurilor din Republica Moldova?
În Republica Moldova problema stocării deșeurilor este destul de mare. Populația nu este informată în privința sortării deșeurilor și nu este atât de educată ca măcar să arunce gunoiul la urna amenajată de autorități.
Sortarea deșeurilor este foarte importantă, pentru că unele dintre ele se pot recicla și reutiliza (ca de exemplu plasticul, hârtia sau metalele); plus prin sortare, se presupune că noi ar trebui le ducem la punctele de colectare și să nu le amestecam cu deșeurile alimentare sau să le aruncăm la gunoiște în speranța că se vor descompune.
Nu, ele nu se vor descompune, ci o să între în reacție cu mediul, poluând solul și apele freatice. În consecință avem o populație cu o sănătate precară și o viitoare generație dominată de boli infecțioase. Astfel spre final aș putea adăuga că reciclarea este un proces destul de îndelungat care stă la baza salvării planetei noastre, fără dar sau poate.
Efros Georgiana, 16 ani
Ce măsuri ai întreprinde în privința evitării poluării naturii din localitatea ta?
Pentru a evita poluarea mediului înconjurător din localitatea mea, aș începe anumite schimbări în ce ține modul meu de viață. În primul rând m-aș debarasa de pungile de plastic, ținând cont că una are nevoie de peste 500 de ani pentru a se dezintegra complet în natură.
După, aș începe sortarea și recilarea deșeurilor de pe jos. La momentul dat mă gândesc la înființarea unui club de protecție a mediului din localitatea mea, care va avea ca scop curățarea satului; în principal desfășurarea unor anumite sesiuni ce țin de intirzicerea aruncării gunoiului cât și reciclarea, reutilizarea acestuia în folosul comunității.
Iulia Spînu, 19 ani
Cum crezi că va arăta Moldova în următorii 50 de ani, dacă nu vom întreprinde ceva urgent în privința poluării naturii?
La etapa actuală, globul pământesc se combate cu o problemă majoră, care va avea o influență ngativă asupra vieților noastre din viitorul apropiat. Trecem printr-o criză climatică gravă care se va acutiza, dacă nu vom întreprinde anumite măsuri ce țin de salvarea mediului înconjurător. Cu toate acestea noi continuăm să parcurgem drumul poluării, care va duce la distrugerea Terrei.
Ca exemple simple am putea lua: aruncatul hârtiilor pe jos, când urna de gunoi se află la 1 m distanță, arderea frunzelor toamna, când acestea ar putea fi folosite ca îngrășămînt pentru pământ sau procurarea în exces a pungilor de plastic. În ciuda faptului că s-au introdus pungile biodegradabile în funcțiunie, cetățenii preferă să economisească și să se folosească de cele din plastic, care la rândul lor nu sunt benefice naturii.
Astfel ajungem la ideea că fără implicarea noastră în salvarea acestei țări, Republica Moldova va ajunge o părticică mică de pământ asemănată celor din filmele horror. De aceea îndrum toți oamenii să deschidă ochii asupra realității drastice care ne așteaptă în viitorul apropiat, deoarece a venit momentul să acționăm și să întreprindem anumite măsuri în legătură cu poluarea naturii; iar cuvintele reciclare, reutilizare și echilibru să devină o normă.
Nina Munteanu, 18 ani
Crezi că recilarea, cât și reutilizarea deșeurilor sunt niște necesități care ar trebui să fie întâlnite în fiecare localitate din Republica Moldova, dacă da, de ce?
Desigur, pentru ca acestea ar diminua consecințele ecologice negative, precum poluarea aerului și creșterea compușilor nocivi în atmosfera, iar aceasta ar îmbunătăți calitatea vieții cotidiene considerabil. Cu toate acestea susțin ca fabricile care se vor ocupa cu reciclarea, cât și reutilizarea deșeurilor să nu fie amplasate în fiecare localitate, deoarece aceste procese vor dăuna la rândul lor asupra mediului înconjurător.
Care este părerea ta la acest subiect? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegam!
Reporter Youth.md: Ciutac Evelina
No Comment