Recomandări de filme istorice


Pentru că se apropie weekend-ul, am pregătit o serie de recomandări de filme istorice bazate pe fapte reale. Dacă ați dori să cunoașteți mai multe despre al doilea război mondial, regina Maria Stuart sau o poveste cutremurătoare care te va introduce în culisele jurnalismului de investigație, la sigur veți găsi un film potrivit din lista propusă mai jos. Vizionare plăcută!

1. Darkest Hour. Ziua Decisivă

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timp ce forțele naziste păreau de neoprit, iar armata Aliaților era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei de Vest rămâne pe mâinile noului prim-ministru britanic, Winston Churchill. Deși un om cu convingeri ferme, Churchill începe să pună la îndoială propriile credințe, confruntându-se cu o alegere dificilă: să negocieze cu Hitler și să salveze populația Marii Britanii sau să lupte până la capăt?

Darkest Hour. Ziua decisivă este un film istoric dramatic și inspirațional care aduce în prim plan un moment critic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și rolul major pe care Churchill l-a jucat, schimbând cursul istoriei. Premiat cu un Oscar pentru această interpretare, Gary Oldman pune în scenă un Churchill puternic, dar și vulnerabil, un om simplu în conflict cu sine însuși.

2. Mary Regina Scoției

Regină a Franței la șaisprezece ani și văduvă la optsprezece ani, Maria Stuart se întoarce în Scoția, țara natală, pentru a revendica tronul care i se cuvenea de drept. Dar atât Scoția, cât și Anglia se aflau sub stăpânirea reginei Elisabeta I.

Rivale în lupta pentru putere, dar și în dragoste, cele două se vor confrunta cu toate armele pentru tronul Angliei și păstrarea independenței.

Dacă ești în căutarea unui film istoric care pune accent pe latura psihologică, iar scenele intense de acțiune și secvențele de luptă elaborate sunt în plan secund, merită să vezi Mary Regina Scoției.

Filmul excelează prin construirea unor personaje fascinante și dezvăluirea unor dramelor individuale. Chiar dacă nu este o relatare fidelă a întâmplărilor din istorie, filmul te transpune în acea atmosferă de epocă prin decoruri și costumele spectaculoase.

3. Exodus: Zei și Regi

Prinții egipteni Moise și Ramses cresc împreună ca frați, iar când Ramses devine faraon, Moise este consilierul lui cel mai de încredere. Cu toate acestea, în momentul în care Moise își descoperă rădăcinile evreiești, Ramses îl condamnă la moarte alungându-l în deșert.

Exodus spune povestea lui Moise, cel care a avut curajul să-l înfrunte pe faraonul Ramses și să elibereze sute de mii de sclavi evrei din Egipt. Filmul este o incursiune în istoria Egiptului Antic, iar povestea molimelor abătute asupra Egiptului şi cea a exodului din Vechiul Testament sunt ilustrate într-o manieră spectaculoasă care te vor face să-l urmărești cu sufletul la gură.

4. Spotlight

La mijlocul anului 2001, ziarul Boston Globe începe o investigație cu un subiect pe cât de controversat și sensibil, pe atât de serios: abuzurile preoților catolici asupra copiilor. Filmul are în prim plan goana după adevăr a echipei Spotlight care se finalizează cu dezvăluirea unui scandal de proporții care a zguduit lumea catolică.

Spotlight te face martor la o poveste cutremurătoare și te introduce în culisele jurnalismului de investigație. Pelicula redă în mod obiectiv o intrigă plină de suspans care te face să-ți dorești să descoperi adevărul alături de acei jurnaliști de excepție.

5. 12 Years a Slave

Filmul „12 Years a Slave”, câștigător al mai multe premii Oscar în 2013, relatează povestea lui Solomon Northup, un negru liber care trăieşte în statul New York în perioada de dinaintea Războiului Civil din SUA. Solomon trăieşte de pe urma a două meşteşuguri:e un tâmplar priceput şi un muzician talentat. 

Doi indivizi îi propun să se alăture lor pentru a da spectacole bine plătite de cântat la vioară. Bucuros de aprecierea ce i se arată şi de posibilitatea de a câştiga mai mult, Solomon pleacă într-o scurtă călătorie cu cei doi străini spre Washington DC, fără să-şi anunţe soţia. A doua zi de dimineaţă se trezeşte drogat, legat şi închis într-o celulă a unui negustori de sclavi.

Când Northup declară că e un om liber şi îi sunt încălcate drepturile, e bătut şi avertizat să nu mai vorbească vreodată de viaţa sa la New York. Alături de alţi sclavi de culoare, Solomon e transportat cu un vapor spre New Orleans, iar pe drum unii mor de la o epidemie. Un marinar îl ajută pe Solomon şi îi duce soţiei sale o scrisoare din care aceasta să afle ce s-a întâmplat, însă cum Northup nu ştie să spună care îi va fi destinaţia, familia nu poate ajunge la el să-l salveze.

Timp de 12 ani, Solomon rămâne sclav şi are mai mulţi stăpâni, printre care unul deosebit de crud, Edwin Epps. Când ajunge să lucreze ca tâmplar alături de canadianul Samuel Bass, un aboliţionist, Solomon are în sfârşit încredere să-şi spună povestea. Bass îi trimite o scrisoare soţiei lui Solomon, care-l trimite la plantaţie pe Henry Northup, un avocat alb, a cărei familie l-a avut cândva sclav pe tatăl lui Solomon şi l-a eliberat. Avocatul va contacta autorităţile pentru a-l elibera în cele din urmă pe Solomon.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tineri! Pentru mai multe articole acesați pagina noastră web Youth.md.


Reporter Youth.md: Doni Adela
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 25 cărți de citit pe nerăsuflate pe care le vei adora (part.I)
Next Centrul de Teatru din Moldova vă invită la spectacolul „Scrisori către mama și tata”
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + six =