Raport: Cheltuielile pentru tineri din bugetele locale, în scădere


cheltuieli pentru tineri raport cntm

Cheltuielile pentru tineri din bugetele locale, în scădere, aceasta este concluzia unui raport realizat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Media cheltuielilor făcute de autoritățile publice locale (APL) raionale/municipale per tânăr în 2019 a constituit suma de 20,84 lei, fiind în descreștere față de anul 2018 (23.9 lei). Doar 10 unități teritorial administrative cheltuiesc peste media națională per tânăr.

Printre principalele concluzii ale analizei denotă că alocarea bugetelor locale pentru segmentul de tineret depinde de mai mulți factori, printre care: prezența și implicarea Consiliilor locale ale tinerilor, a Centrelor de tineret raionale/rurale și alte organizații de tineret active, dar și profesionalismul și activismul specialiștilor de tineret, a lucrătorilor de tineret, etc. 

Opinia experților:

În calitate de agenție ONU, împuternicită să ofere suport tinerilor și susținere potențialului acestora, UNFPA și-a propus drept scop consolidarea capacităților părților interesate la nivel local și național în procesul de elaborare și monitorizare a bugetelor locale din perspectiva necesității tinerilor, pentru ca potențialul fiecărui tânăr să fie valorificat”,

A precizat Ion Donea, manager program, UNFPA Moldova, în cadrul prezentării publice online a raportului privind „Evaluarea cheltuielilor alocate sectorului de tineret în cadrul bugetelor APL-urilor de nivelul II pentru anul 2019”.

Raportul a avut drept scop creșterea alocărilor bugetare, cât și a calității valorificării bugetelor locale pe segmentul de tineret. Pe moment, lipsesc instrumentele de management bazat pe rezultate, ceea ce afectează calitatea intervențiilor în domeniul de tineret, iar evaluarea eficienței și eficacității intervențiilor este dificilă sau imposibilă. Planurile de tineret rămân de cele mai multe ori a fi o serie de activități neomogene, fără indicatori clari de rezultat și cu un buget stabilit în mod intuitiv.” 

Menționează autorul studiului, Igor Ciurea

Analiza a fost realizată în contextul implementării proiectului Participarea tinerilor în elaborarea și monitorizarea bugetelor locale” de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) și s-a axat pe subiecte-cheie ca: finanțarea sectorului de tineret la nivel național pentru anul 2019; cheltuielile pe domeniul de tineret la nivel de APL II în anul 2019, cât și impactul activităților de advocacy a organizațiilor de tineret asupra bugetului destinat tinerilor.

Datele Biroului Național de Statistică:

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019 în Republica Moldova numărul tinerilor depășește 1,1 milion, ceea ce constituie aproape 34% din populația țării. Comparativ cu alocațiile pentru anul 2020, pe domeniul tineret și sport, în anul 2021 se prevede o reducere de 38,4 mil. lei, iar față de bugetul executat în anul 2019 o scădere de 62,6 mil.lei.

Materialul a fost dezvoltat cu suportul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Raportul urmează să fie publicat pe pagina Consiuliul Național al Tineretului din Moldova 

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous LECȚII GRATUITE LA FIZICĂ, MATEMATICĂ ȘI CHIMIE
Next Job // American Councils Moldova angajează asistent FLEX Program
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply