Prosopagnosia – tulburare care afectează până la 2% din populație


prosopagnosia

Prosopagnosia este o tulburare neurologică caracterizată prin incapacitatea de a  recunoaște fețele. În funcție de gradul de insuficiență, unele persoane cu prosopagnosie pot avea doar dificultăți în recunoașterea unei fețe familiare, alții nu vor putea distinge fețele necunoscute, în timp ce alții nu vor putea nici măcar să distingă o față ca fiind diferită de un obiect. Unele persoane cu această tulburare nu pot să-și recunoască propria față.

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre această tulburare, vă îndemnăm să citiți în continuare!

Cauzele prosopagnosiei

Până de curând se credea că foarte puțini oameni suferă de prosopagnosie. Această condiție a fost studiată pe indivizii care au dobândit această tulburare în urma unor leziuni neurologice. Cu toate acestea, a devenit din ce în ce mai clar că foarte mulți oameni se confruntă cu ea, fără să fi suferit leziuni neurologice.

De aici rezultă că acești oameni suferă de prosopagnosie încă de la naștere și, din păcate, se confruntă cu această problemă pe toată durata vieții. În urma unui studiu recent realizat în Germania s-a descoperit că una din cincizeci de persoane suferă de prosopagnosie.

Cum afectează prosopagnosia viețile oamenilor?

Unele persoane fac față cu brio acestei afecțiuni, însă aceasta are un impact destul de mare în ceea ce privește activitățile de zi cu zi. În unele cazuri, prosopagnosia afectează relațiile interpersonale, cariera, interacțiunea socială și conduce chiar la depresie.

În cazuri extreme, se pot dezvolta tulburări de anxietate socială caracterizate prin frică și evitarea situațiilor sociale care pot provoca jenă. Unii oameni au învățat să se bazeze pe anumite atribute, dezvoltând strategii compensatorii precum recunoașterea unei persoane în funcție de voce, haine, de mers etc.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru această patologie. Cercetările în curs de desfășurare încearcă să-și concentreze studiile asupra înțelegerii cauzelor și bazei prosopagnosiei, în timp ce altele examinează eficacitatea unor programe menite să îmbunătățească recunoașterea facială.

În multe cazuri, tehnicile de compensare (recunoașterea prin alți stimuli perceptuali) sunt adesea utile, dar nu funcționează întotdeauna.

Concluzii

Prosopagnosia poate avea repercusiuni negative semnificative asupra sferei sociale. Persoanele cu această tulburare au dificultăți serioase în recunoașterea membrilor familiei și a prietenilor apropiați. Deși folosesc alte modalități de identificare (voce, îmbrăcăminte sau atribute fizice) niciuna dintre acestea nu este la fel de eficientă ca fețele.

Obiectivul central al oricărei intervenții terapeutice ar trebui să fie acela de a ajuta persoana să identifice și să dezvolte acest tip de strategii compensatorii.

Reporter Youth.md: Șchiopu Felicia 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate de stagiu plătit pentru studenți pe termen scurt
Next Ești student? Câștigă bursa Sur-Place oferită de Fundația Konrad Adenauer, ediția 2021-2022
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =