Programul eTwinning – o rețea de proiecte internaționale

Programul eTwinning

Programul eTwinning

Ce este eTwinning?

Programul eTwinning este o rețea de proiecte internaționale, lansată în 2005. Acesta s-a implimentat drept componenta fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene. Din 2014 eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport.

Rețeaua eTwinning este o comunitate formată din 644408 de cadre didactice și 204080 de școli din 33 de țări europene (cele 28 de state membre UE, precum și Republica Islanda, Elveția, Regatul Norvegiei, Republica Turcia și Republica Macedonia).

Portalul www.etwinning.net disponibil în 28 de limbi este poarta de intrare în universul eTwinning. Acesta oferă noutăți din țările eTwinning, oportunități de dezvoltare profesională, informații despre modalitățile de recunoaștere, precum și exemple de proiecte de succes.

În martie 2013 a fost lansat eTwinning Plus, o extensie parțială a eTwinning, un proiect pilot adresat țărilor din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Ucraina) și Tunisia. Această inițiativă a fost primită cu entuziasm de către profesorii din țările participante în eTwinning.

Biroul Central de Asistenţă eTwinning este administrat de European Schoolnet, un parteneriat internaţional format din 35 de ministere ale educaţiei europene cu sediul la Bruxelles. Scopul acestuia este de a aduce inovația pedagogică în procesul de predare-învățare la beneficiarii din ministerele educației, școli, profesori și elevi din Europa. La nivel naţional, programul eTwinning beneficiază şi de sprijinul a 38 de birouri naţionale de asistenţă.

eTwinning oferă personalului didactic ce activează în înstutuțiile de învățământul preuniversitar din ţările europene participante, o platformă de comunicare, un spațiu de colaborare, demarare de proiecte şi schimb de informaţie, un sentiment de apartenență la una dintre cele mai atractive comunități educaţionale din Europa.

Scopul programului eTwinning:

Acesta este de a facilita comunicarea și colaborarea dintre instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova cu cele din comunitatea eTwinning, implicând elevii în activități didactice inovative și de colaborare. eTwinning promovează colaborarea prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC), oferind asistenţă, servicii şi instrumente de lucru.

Obiectivul principal al acțiunii eTwinning este de a consolida și de a dezvolta rețelele școlare (school networking) printr-o schemă de înfrățire între școli (school-twinning), care ar permite tuturor școlilor europene să creeze parteneriate pedagogice.

Beneficii ale participării la eTwinning:

Programul eTwinning este pentru cadre didactice care facilitează accesul cadrelor didactice la un mediu virtual de colaborare şi de schimb de experienţă, la parteneriate cu alţi profesori şi la activităţi de formare profesională, alături de colegi din ţările europene.

Acest articol a fost adăugat în cadrul campaniei #casăștii, ce se desfășoară în contextul proiectului „Sporirea accesului tinerilor la programele naționale și internaționale de dezvoltare personală”, implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Previous Eveniment social în cadrul săptămânii educației internaționale: Jeopardy Game.
Next Curs practic în Chișinău: „Particularitățile menținerii evidenței contabile în domeniul turismului”.
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *