#PrinMoldovaFărăHartă Tradiţii de Rusalii şi ființe fantastice


#PrinMoldovaFărăHartă

#PrinMoldovaFărăHartă Duminica Mare este cunoscută în popor și sub denumirea de Rusalii. Sărbătoarea este bogată în tradiții și obiceiuri, care se cer a fi respectate cu strictețe. 

Este sărbătorită, conform calendarului creștin ortodox, la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti).

Rădăcinile şi istoria sărbătorii

E considerată una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor, fiind sărbătorită încă din vremea sfinților apostoli. Până către sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh. După care, însă, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt. 

Creștinii ortodocși respectă an de an tradițiile lăsate din moși strămoși. Cea mai răspândită este cea conform căreia oamenii își “înfrumusețează” porțile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, care i-ar păzi de lucruri rele și de boli. 

Superstiţii şi tradiţii

O superstiție spune că Rusaliile sunt spiritele morților, iar datorită cântecelor lor, pot să ia mințile oamenilor și să îi facă să se îmbolnăvească. Această boală se zice că nu poate fi trătată decât cu “Dansul Călușarilor”. Așadar, în unele regiuni se dansează “Jocul Călușarilor ”, drept cel mai bun leac pentru cei atinși de Rusalii. 

Gospodării la sate în această zi pretind că nu este bine sa mergi la câmp, pentru că te prind și te pedepsesc Rusalii (sau lelele, zânele, ielele). 

În spațiul rural, femeile fac descântece pentru a alunga lelele. Ușile le ung cu usturoi, care se crede că le va păzi casa de rele și ghinion pe parcursul anului. Spiritele rele sunt alungate prin zgomote puternice și pocnituri cu ramuri de tei. 

În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. Nu este bine să te cerți cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că, de asemenea, vei fi “luat din Rusalii”

Lunea Rusaliilor este zi nelucratoare în mai multe țări, dintre care România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, în unele cantoane din Elveția, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria și Togo. 

Noi, cei de la Youth.md, te încurajam să accesezi paginile noastre de Facebook și Instagram, ca să fii mereu la curent cu toate noutățile, dar și să nu fii “luat de Rusalii”.

Citeşte un alt articol #PrinMoldovaFărăHartă despre tradiţii şi legende, accesând link-ul: https://youth.md/prinmoldovafaraharta-pofteste-in-lada-cu-povesti-ale-neamului-tau/.

Reporter: Cernea Victoria 

Prin intermediul #PrinMoldovaFărăHartă, reporterii Youth.md te încurajează să călătoreşti, mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii şi detalii, tu vino cu dragostea de plai! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Petrece șase luni în Cehia în calitate de stagiar. Oportunitate pentru tinerii jurnaliști!
Next Text, foto sau video? Alege unul dintre aceste compartimente și participă la concurs
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − 2 =