În nordul Republicii Moldova, în raionul Rezina, ascunsă ca o fortăreaţă de lumea înconjurătoare, mănăstirea Saharna păstrează nestinsă făclia credincioasă în Dumnezeu.
Cu toate că nu se cunosc foarte multe detalii despre întemeietorii şi data fixă la care a fost înfiinţată, este una dintre cele mai vechi aşezări din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Unele date ne arată că a fost o ctitorie călugărească întemeiată în anul 1776 de către Schimonarhul Vortolemeu Ciungu.
Ansamblul monastic este format din două mănăstiri: Bunavestire, fiind una rupestră, şi Sfânta Treime, cea terestră. Aici se găsesc unicele moaşte din Republică ale Sf. Cuvios Macarie. Curtea este amenajată şi formează un mic zoo, fiind prezente specii de broască-ţestoasă, peşti, lebede, păuni.
Mănăstirea Saharna redă cel mai pitoresc peisaj natural din bazinul Nistrului, cuprinzând valea împădurită a râuleţului Saharna (cu o lungime de circa 5 km).
Curiozităţi despre Mănăstirea Saharna:
- Peşterile în care slujesc călugării
Întradevăr, la o înălţime de circa 80 m, călugării şi-au construit un loc al lor, de suflet pentru a se ruga. Nu este permis accesul în toate chiliile, însă dacă o să ai ocazia, vei rămâne plăcut surprins.
- Talpa Maicii Domnlui
O legendă spune că cu mult timp în urmă, unui călugăr i s-a arătat chipul luminat al Maicii Domnului. Ajunşi pe stâncă, au descoperit o amprentă lasată pe o piatră, iar aceasta este un semn şi o vestire divină a purităţii Dumnezeieşti.
- Cascadele
Este cunoscut faptul că în acest loc sunt prezente 30 de praguri care formează cascade, dintre care 3 sunt cele mai vizibile. Cea mai mare are o înălţime de circa 7 metri şi crează o imagine vizuală nemaipomenit de frumoasă.
- Coloniile de lilieci
Multiplele peşteri şi grote, liniştea serii şi bunătatea oamenilor din lăcaş, au creat cu timpul o casă pentru câteva zeci de colonii de lilieci. 10 specii dintre acestea sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.
,,Veşnicia s-a născut la sat”, nu uita să vizitezi toate colţişoarele din inima naturii. Bucură-te de privelişti, oferă-i sufletului tău ceva nou, împrospătează-l cu senzaţii. Fă o escapadă în înima Rezinei pentru a scăpa de fricile şi grijile cotidiene.
Dacă vrei să ne împărtăşeşti experienţa ta, de fiecare dată când treci prin aceste locuri, utilizează #prinmoldovafărăhartă şi scrie-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook.
Reporter: Tronciu Adelina
Prin intermediul #prinmoldovafărăhartă reporterii Youth.md te încurajează să călătoreşti, mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii şi detalii, tu vino cu dragostea de plai!
No Comment