#PrinMoldovaFărăHartă Giurgiulești – poarta Europei, satul din sudul țării


#prinmoldovafărăhartă

Descoperă satul Giurgiulești – extremitatea sudică a Republicii Moldova, situat la graniță cu România și Ucraina.

Este satul care aude în fiecare zi cum își spun “Bună dimineața!”, Prutul și Dunărea. Totodată, acesta are o economie foarte dezvoltată și locuri care merită cu adevărat o vizită în sudul Moldovei. 

Iată câteva dintre locurile pe care le poți vizita:

  • Portul Internațional Liber Giurgiulești. 

Un motiv în plus pentru a vizita extremitatea sudică a țării este PILG. Știai că este unicul port din Republica Moldova care este accesibil pentru navele maritime? Acesta beneficiază de o amplasare pe traseele internaționale de comerț și transport fiind mărginit de România și Ucraina.

Portul Giurgiulești este alcătuit din trei zone: terminalul petrolier, portul marfar și de călători și o zonă industrială. 

De ce merită vizitat? Datorită faptului că este un loc unic în Republica Moldova și aici te poți bucura din plin de priveliștea uimitoare, admirând cum se revarsă Prutul în Dunăre. 

  • Cetatea medievală

Dacă vrei să vezi ceva impresionant de sute de ani, îți recomandăm cu drag să vizitezi cetatea de la Giurgiulești – unul dintre cele mai importante monumente arheologice.

Această cetate din pământ și lemn ar putea face parte din sistemul de fortificații ridicate de Ștefan cel Mare la finele secolului al XV-lea pentru a preveni invazia otomană.

  • Vedere la Insula “Cotul Pisicii”

O altă caracteristică care face satul Giurgiulești unul unic este priveliștea pe care acesta o oferă. Este singurul loc din Republica Moldova în care ai șansa să vezi o insulă.

Cu toate că Insula “Cotul Pisicii” aparține României, satul Giurgiulești este locul perfect din care o poți admira. 

Insula este cunoscută de către locuitorii satului ca una a “terorii” datorită catastrofei navei Mogoșoaia din anul 1989.

Sperăm că locurile pe care ți le-am prezentat noi, ți-au stârnit interesul. În carantină ai oportunitatea de a-ţi vizita cât mai des plaiul natal, desigur, respectând normele şi regulile necesare. De fiecare dată când treci prin aceste locuri, utilizează #prinmoldovafărăhartă şi scrie-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook.

Reporter: Bădica Jana

Prin intermediul #prinmoldovafărăhartă reporterii Youth.md te încurajează să călătoreşti, mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii şi detalii, tu vino cu dragostea de plai!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Curs de formare interuniversitară pentru cei interesați de politicile UE
Next #PrinMoldovaFărăHartă // Călătorește peste Nistru la Muzeul Sticlei împreună cu Youth.md!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 20 =