Planul potrivit de 7 zile pentru a deveni productiv


De ce să fii productiv?

Care sunt scopurile tale? Vrei să începi un business? Vrei să-ți primeşti doctoratul în timp ce lucrezi full-time? Vrei să-ți gestionezi planul eficient? Sau vrei doar să trăiesti un stil de viață mai productiv? Nu contează motivul – pentru ca să trăieşti o viață în stil productiv trebuie să începi să faci paşi!

Sentimentul de încredere este condiţia esenţială a oricărei munci productive.

Nicolae Titulescu

Ziua #1: Planifică-ți lucrurile importante dimineața

White Cup Filled by Coffee

Cine se scoală de dimineață departe ajunge. Sculatul de dimineață nu înseamnă neapărat să începi să te mişti chiar la ivirea zorilor. Începe o rutină ce te face să te mişti mai mult. Vrei să încerci gimnastica de dimineață? Atunci setează-ți alarma şi pur şi simplu FĂ-O!

Ziua #2: Stabileşte-ți obiective zilnice

Notebook

Notează-ți orice scop în fiecare zi. POate ar fi mai uşor să începi de la lucrurile mici.

Câteva exemple ar fi:
– Gimnastică 30 de minute:
– Fă regulă în spațiul de lucru
– Pregăteşte-ți o masă deliciasă
– Priveşte un episod din serialul tau preferat

Scrierea task-urilor tale într-un carnet te ajută să nu uiți tot ce trebuie să faci şi previne momentele de plictiseală din timpul zilei. De asemenea, te ajută să estimezi timpul exact pentru fiecare însărcinare.

Ziua #3: Lucrează „deştept” nu „din greu

Blue Printer Paper

Muncind din greu te va ajuta mereu în viață, dar sunt momente în care este important să lucrezi ca un adevărat om de succes. Poți încerca să te gândeşti ce activitate îți ocupă cel mai mult timp din fiecare zi. Începe cu lucrurile grele, care necesită atenție şi concentrare – fă-le pe ele întâi. Apoi, treci la cele mai relaxante.

Ziua #4: Indentifică-ți propria gaură temporală

Child Lying on Bed Covering Her Body on Blanket

O gaură temporală este momentul acea din zi în care faci ceva deloc productiv. Desigur, aceasta poate fi timpul pierdut pe drumul de la o destinație la alta – timp care e inevitabil. Dare celelalte dăți – atunci când atragi prea multă atenție la sarcini care pot fi făcute mult mai rapid.

De exemplu: Să spunem că în fiecare zi, petreci o oră deplăsându-te pe la şcoală acasă. Foloseşte această gaură temporală ascultând un audio-book sau un podcast. Transofrmându-ți găurile temporale în timp petrecut productiv va contribui la îmbunătățirea calității zilei tale.

Ziua #5: Găseşte-ți sursa de motivație ce te face productiv

Motivational Statement written on Brown Envelope

Gândeşte-te puțin la motivul pentru care parcurgi aceşti paşi spre a fi productiv. De ce vrei să fie o versiune mai bună a ta? De ce încerci să te ții de acest program? Dacă răspunsurile la acest întrebări nu vin imediat, poate ar fi bine să te opreşti puțin şi să faci cunoştință cu sensul tuturor activităților tale.

Pentru multe persoane motivația lor este foarte clară, ca o carieră de succes. Pentru alții nu e atât de clar, iar asta e okay dar e chiar important să ştii de ce anume faci ceea ce faci.

Ziua #6: Alcătuieşte-ți un plan astfel încât nu vei sta în loc niciodată

Photo of a Woman Thinking

Înțelege care este acel lucru care te ține pe loc iar apoi fă ca să nu te încurce în atingerea scopurilor tale. Dacă pregătirea unei mese, de exemplu, te oboseşte sau îi ia mult timp, găseşte metode mai uşoare de a găti. Ai putea fi tentat să te aşezi pe canapea şi să uiți de orice grijă pentru restul serei, dar trebuie să rezişti!

Iar cea mai bună metodă de a lupta cu acest imbold este un plan.

Plănuieşte ce vei face după şcoală, serviciu, sau universite. Atâta timp cât faci ceva productiv toată ziua te poți recompesa la sfârşitul zilei cu Netflix. Atârnă-te seriosi şi ia-ți propriul timp în mâini. Decide singură cum îl petreci.

Ziua #7: Învață-te să spui ‘nu’

Woman Raising Right Hand

Asumarea prea multor sarcini te poate obosi rapid. Iar oboseala duce la neatingerea scopurilor tale. Atunci când vei învăța să spui nu, vei putea fi cu siguranță fericit. Identificarea metodei politicoase perfecte de a spune nu te va ajuta să îți faci regulă în viață şi să-ți ai control asupra vieții tale.

Productivitatea va face schimbări uriaşe în viața ta! Mai multe despre productivitate găseşti aici.

Reporter: Daniela Panico

Mai multe recomandări si sfaturi găsesti în categoria Biblioteca.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Consultă online un psiholog, în fiecare zi de luni
Next Transformă-ți procesul de învățare într-unul mai creativ cu ajutorul acestor trei programe
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − 1 =