Ce este și cu ce se ocupă cu adevărat NASA


nasa

Când eram mici, cu siguranță, fiecare dintre noi, măcar pentru un minut și-a dorit să ajungă cosmonaut sau să lucreze la NASA și să afle, totuși, dacă există sau nu extratereștri. Ce reprezintă această organizație? Când și de ce a fost fondată? Ce au făcut și ce au de gând să facă mai departe? Ți-am pregătit în articolul ce urmează răspunsuri la aceste întrebări și bonus, alte informații utile despre NASA:

NASA este Administrația Națională Aeoronautică și Spațială ce aparține Statelor Unite ale Americii, înființată la 29 iulie 1958, cu sediul la Washhington, având scopul de a administra și realiza proiecte de astronautică civilă. Printre cele mai cunoscute sunt: Apollo pe lună, Stația Internațională Spațială, sistemul de lansare a rachetelor Space Shuttle.

La fel, NASA este responsabilă de sistemul Earth Observing System, prin care cercetează Pământul și studiază efectele diferitor probleme asupra planetei, ca: degradarea stratului de ozon, evaporarea sării din oceane asupra mediului înconjurător, schimbarea climei.

Zborul în spațiu

De-a lungul anilor NASA a efectuat numeroase programe spațiale. Pe lângă programele unde oamenii au mers în spațiul cosmic, există și cele fără de pilot, astfel au fost lansați primii sateliți artificiali americani pe orbita pământului, iar cu ajutorul lor noi putem comunica, iar oamenii de știință pot face cercetări asupra planetelor din sistemul solar. 

Pentru reușita pe care a obținut-o NASA în tot acest timp au fost responsabili diferiți oameni. Uunii dintre ei au construit rachete, alții au calculat tot de ce a fost necesar până la cele mai mici amănunte, iar cei mai curajoși și puternici dintre ei și-au pus viața în pericol și au mers în cosmos pentru a dezvălui adevărul întregii omeniri.

Câteva personalități active și memorabile din cadrul acestei organizații:

Alan Shepard – primul american în spațiu

În 1961, Alan Shepard a devenit primul american (al doilea om în lume după Gagarin) care a călătorit în spațiu, dar nu a ajuns pe orbită. Zece ani mai târziu, la 47 de ani, în cadrul proiectului Apollo el a reușit să fie a cincea și cea mai în vârstă persoană care a ajuns pe lună.

Neil Armstrong – primul om care a călcat pe lună

Neil Armstrong a fost primul om care a mers pe Lună în timpul misiunii Apollo 11 a NASA pe 20 iulie 1969. Armstrong, urmat de Buzz Aldrin au coborât și au efectuat o misiune de explorare pe suprafața acesteia, în timp ce Collins (membrul nr. 3 al echipajului lor) se afla în capsulă, pe orbită, în jurul lunii.

În  prezent, NASA lucrează la multe alte proiecte interesante, precum: 

  • Stația Spațială Internațională; apărută în 1993; care este cel mai mare satelit artificial al Terrei și poate folosi ca spațiu locuibil pentru un echipaj în timpul ce organizează operații pe orbită în jurul Pământului. Scopul inițial pentru care a fost construită  este de a studia efectele microgravitației și menținerea vieții în spațiu. 
  • Programul Artemis, care se referă la reîncercarea de a aduce oameni pe Lună în anul 2024 pentru termen lung, punând bazele ca unele firme private să construiască o economie lunară.   

Cu siguranță, NASA a fost și o să rămână pentru totdeauna una dintre cele mai misterioase, dar în același timp apărate organizații din lume, pentru că spațiul pe care îl cercetează ei – COSMOSUL nu este disponibil oamenilor simpli.

Noi, în acest caz, putem doar să avem grijă de planeta noastră, să o prețuim pe ea și să fim răbdători, pentru că, cu siguranță, atunci când ei o să descopere ceva uimitor, o să fim anunțați! Pe Terra e mai sigur, hai să o descoperim în totalitate pe ea! 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Cojocaru Selinia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la librăria Cartego în cadrul evenimentului AirJam
Next Promovează participarea cetățenilor prin solidarizare și acțiuni creative în cadrul CPU, Ungaria
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 13 =