Patrimoniul cultural al RM // Află cum a ajuns peste hotare muzica moldovenească


Patrimoniul cultural al Republicii Moldova este unul vast și variat. Dar te-ai întrebat vreodată cam cât de mare este faima unora în lumea largă? Când cauți artiăti moldoveni în engleza, căutările de top sunt O-Zone, Zdob și Zdub, Sunstroke Project, Alternosfera și Carla’s Dreams; dar cum anume au ajuns ei pe chart-urile de peste hotare, află din acest articol.

O-Zone


O-Zone a fost o formaţie de muzică pop compusă din Dan Bălan, Radu Sîrbu şi Arsenie Todiraş. Consideraţi a fi parte a curentului artistic românesc din regiunea istorică Moldova; care constă din numeroşi artişti şi muzicieni moldoveni afirmaţi plenar în România şi Republica Moldova. Trio-ul s-a axat pe stilurile dance şi eurodance, ajungând cu câteva din melodiile lor să ocupe primul loc în topurile româneşti, moldoveneşti şi internaţionale.

La un an de la lansarea melodiei Dragostea din tei în România, cei trei de la O-Zone au lansat acest superhit în toată Europa, ajungând pe prima poziţie în 27 de ţări ale lumii. O-Zone au fost 13 săptămâni pe locul 1 în Eurocharts şi s-au vândut peste 8 milioane de discuri.

Zdob şi Zdub


Zdob şi Zdub este o formaţie de rock alternativ din Republica Moldova. Înfiinţată în 1994 de un grup de amici din oraşul Străşeni, Republica Moldova, Zdob şi Zdub combină mai multe stiluri muzicale. Zdob şi Zdub a reprezentat Republica Moldova la concursul muzical Eurovision 2005; unde s-a clasat pe locul 6 şi la Eurovision 2011. De-a lungul timpului Zdob şi Zdub a cântat în deschiderea unor concerte cu formaţii şi artişti de renume mondial, precum sunt Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin’ Criminals, Linkin Park ş.a.

Sunstroke Project

SunStroke Project este o formaţie muzicală din Republica Moldova. Împreună cu Olia Tira, au reprezentat Moldova la Concursul Muzical Eurovision 2010 din Oslo, Norvegia. Un an mai devreme participaseră la preselecţia naţională pentru concursul muzical Eurovision 2009, unde au ocupat locul trei cu melodia „No Crime”.

Nelly Ciobanu a fost aleasă atunci să reprezinte Moldova. În anul 2017, acestora le surâde din nou norocul de a reprezenta Moldova la Eurovision Song Contest 2017 din Kiev, Ucraina. După trei ani în care Moldova nu a intrat în finala concursului, Sunstroke Project a reuşit să se califice cu piesa lor Hey Mamma. Sâmbătă, 13 mai 2017 aceştia au evoluat pe marea scenă şi au făcut istorie pentru Republica Moldova, clasându-se pe locul 3, după Portugalia şi Bulgaria. Astfel, ei au depăşit trupa Zdob şi Zdub, care au luat locul 6 în anul 2005, tot la Kiev.

Alternosfera

Alternosfera este o formaţie de rock alternativ câstigătoare de 2 Grammy-uri, din Chişinău, Republica Moldova. Fondată la 13 decembrie 1998, este activă în prezent. Componenţa acesteia îi cuprinde pe Marcel Bostan – voce, clape, Marin Nicoară – chitară, clape şi Eugen Berdea – tobe. Alternosfera practică un metal alternativ melodic, cu clapa care „duce” toată melodia.

Versurile lor sunt de cele mai multe ori de dragoste, avand însă şi conotaţii sociale sau politice. Ca sound, Alternosfera este unică în momentul de faţă pe piaţa muzicală moldovenească, contextul lor de influenţe variind de la anii ’80 la grunge-ul Seattle-ului anilor 90.

Alternosfera a fost desemnată, atât în 2015, cât şi în 2016, drept cea mai bună trupă de rock alternativ din România, la premiile „Metalhead”; cel mai important eveniment de profil din rockul autohton. Formația „Alternosfera” a evoluat pe majoritatea scenelor din Moldova, dar și peste hotare, participînd la festivalurile de muzică rock din România, Rusia, Olanda şi Marea Britanie.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau Telegram!

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Academia Moldcell: 15 studenți creativi vor beneficia de stagii și burse. Și tu poți fi printre ei!
Next Alătură-te sesiunii de informare Anticafeneau Voluntarilor și cunoaște voluntari internaționali
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply