Parcursul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană până în prezent


integrare ue

Republica Moldova tinde spre o eventuală integrare în Uniunea Europeană. În articolul de mai jos îți propunem informații despre importanța integrării în UE, acțiunile deja întreprinse care ne apropie de această realizare și la ce mai e nevoie să lucrăm ca această aspirație să devină realitate!

Importanța integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Integrarea europeană este cel mai bun mod de a transforma Republica Moldova, conform experților. Un viitor european înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii mai bune; comerț mai extins și investiții sporite; şi nu în ultimă instanţă un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului și în promovarea libertății de circulație a cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă de desfacere care poate stimula economia Republicii Moldova.

Pașii întreprinși pentru eventuala integrare

  • Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Cooperare și Parteneriat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998. Acest aranjament asigură baza colaborării cu UE în domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-științific. 
  • În mai 2004 Republica Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate a UE.
  • Începând cu 7 mai 2009 Republica Moldova participă la inițiativa Parteneriatului Estic contribuind activ la dezvoltarea dimensiunii bilaterale și a celei multilaterale.
  • La 28 aprilie 2014, decizia de ridicare a vizelor publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a intrat în vigoare, și începând cu ziua respectivă cetățenii moldoveni, posesori ai unui pașaport biometric, pot călători liber, oriunde în spațiul Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.
  • La 26 februarie 2018, miniștrii de externe ai UE au desfășurat un schimb de opinii cu privire la Republica Moldova. În concluziile sale, Consiliul și-a reafirmat angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică dintre UE și Republica Moldova, pe baza acordului de asociere.
Deși acești pași ne-au adus mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană, acest fapt încă nu a devenit o realitate.

De ce mai avem nevoie pentru a deveni membri?

Integrarea Europeană rămîne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova. În primul rând unii experți sunt de părerea că Uniunea Europeană nu poate primi o țară cu frontiere neclare și care are trupe străine pe teritoriul său (forțele rusești din Transnistria, în cazul Moldovei). De altfel, Republica Moldova trebuie încă să ocupe mai întâi statutul de canditat, pentru care mai are nevoie să rezolve diverse probleme interne. Fără îndoială, integrarea în Uniunea Europeană ar trebui să rămână o prioritate, care v-a impulsiona țara să facă unele schimbări substanțiale pentru a schimba modul nostru de a fi de până acum.

Nu ezitați să accesați alte articole marca Youth.md pentru mai multe informații utile și interesante și nu uitați să vă împărtășiți ideile pe paginile noastre de Facebook și Instagram!
Reporter: Lazari Delia
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești pasionat de fotografie? Acum poți parcurge un curs online gratuit!
Next Începe o carieră în IT! Amdaris selectează 20-25 de tineri pentru un internship
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =