Obiectivele și valorile Uniunii Europene


obiectivele uniunii europene

Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa, care și-au unit forțele, pentru ca cetățenii să aibă o viață mai bună, mai ușoară și mai sigură. Această uniune are un șir de obiective și perpetuează 6 valori, care urmează să fie prezentate în acest articol.

Obiective

Uniunea Europeană își propune:

  • să promoveze pacea, valorile europene și bunăstarea cetățenilor săi;
  • să ofere libertate, securitate și justiție fără frontiere interne;
  • să asigure o dezvoltare economică durabilă,, menținând o economie de piață deosebit de competitivă care să favorizeze ocuparea integrală a forței de muncă și progresul social și să protejeze mediul;
  • să combată excluziunea socială și discriminarea;
  • să încurajeze progresul tehnic și științific;
  • să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială și solidaritatea între statele membre;
  • să respecte diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor sale;
  • să creeze o uniune economică și monetară a cărei monedă să fie euro.

Valorile UE sunt comune tuturor statelor membre, într-o societate în care sunt promovate principii precum: toleranța, justiția, solidaritatea, egalitatea și combaterea discriminării. Cele 6 valori promovate de către Uniunea Europeană sunt:

Demnitatea umană

Demnitatea umană este inviolabilă. Trebuie să fie respectată și protejată și constituie baza propriu-zisă a drepturilor fundamentale.

Libertatea

Libertatea de mișcare le dă cetățenilor dreptul de a se deplasa și stabili în mod liber pe teritoriul Uniunii. Libertățile individuale, cum ar fi respectul față de viața privată, libertatea de gândire, libertatea religioasă, libertatea de întrunire, dreptul la informație și libertatea de exprimare, sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE.

Democrația

Funcționarea Uniunii se întemeiază pe democrația reprezentativă. Statutul de cetățean european implică și exercitarea unor drepturi politice. Fiecare cetățean adult din UE are dreptul de a candida și de a vota la alegerile pentru Parlamentul European, fie în țara de reședință, fie în țara de origine.

Egalitatea

Egalitatea presupune drepturi egale în fața legii pentru toți cetățenii. Principiul egalității între femei și bărbați stă la baza tuturor politicilor europene și reprezintă piatra de temelie a integrării europene. Se aplică în toate domeniile. Principiul plății egale pentru muncă egală a fost integrat în tratatul din 1957. Deși mai există încă inegalități, UE a făcut progrese semnificative.

Statul de drept

Uniunea Europeană este întemeiată pe statul de drept. Tot ce face UE se bazează pe tratate, asupra cărora au convenit toate statele membre, în mod voluntar și democratic. Dreptul și justiția sunt protejate de un organism judiciar independent. Țările membre au conferit competență judiciară definitivă Curții Europene de Justiție, ale cărei hotărâri trebuie respectate de toată lumea.

Drepturile omului

Drepturile omului sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. Acestea includ dreptul de a nu fi discriminat pe motive de sex, origine etnică sau rasială, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, dreptul la protecția datelor cu caracter personal și dreptul de a obține acces la justiție.

Nu ezita să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru Tineri acesați pagina noastră Youth.md!

Reporter: Postica Constantina
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Centrul ARTICO invită cadrele didactice la o masă rotundă despre „Educația ecologică”
Next Dezvoltarea Campaniilor Creative cu Cătălina Țurcanu, Specialist în Marketing și Branding
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − five =