OACPS – organizația ce continuă să lupte împotriva sărăciei


Fondate cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, organizațiile mondiale au avut un impact major în dezvoltarea globală. Organizația Statelor Africane, Caraibiene și Pacific (OACPS) cunoscută în trecut sub numele de Grupul de state din Africa, Caraibe și Pacific (ACP), a fost creată prin Acordul de la Georgetown în 1975. Principalele obiective ale organizației sunt dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei în statele sale membre, precum și integrarea lor în economia lumii. 

Statele OACPS sunt  administrate de un secretariat general cu sediul la Bruxelles (Belgia). Un alt reprezentant este deschis la Geneva (Elveția).

Cele mai importante țări care fac parte din OACPS sunt: Republica Dominicană, Kenya, Etiopia și Madagascar.

Principalele organe ale OACPS:

  • Consiliul de Miniștri ACP – principalul organ decizional;
  • Comitetul ambasadorilor ACP;
  • Adunarea parlamentară ACP.

Relația UE actuală cu țările ACP este guvernată de Acordul de parteneriat ACP-UE (2000), cunoscut și sub numele de Acordul de la Cotonou, care reunește peste 100 de țări partenere și aproximativ 1,5 miliarde de oameni. 

La 15 aprilie 2021, ambasadorii OACPS și ai Uniunii Europene au încheiat negocieri ce vor conduce la un nou acord între cele două organizații internaționale.

În prezent, Georges Chikoti din Angola este în fruntea organizației, iar la sesiunea de negocieri cu UE a declarat că va continua lupta pentru dezvoltarea economică. De asemenea, și-a exprimat solidaritatea față de comunitățile din insulele afectate de exploziile vulcanice recente, promițând că va încerca să țină în frâu calamitățile naturii, cu ajutorul programului ClimaS.

Sper că acest articol ți-a stârnit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul nostru la Youth.md.

 Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Photo Challenge: How well do you know your best friend?
Next Voluntarii Youth.md au aflat mai multe despre social media și promovarea online
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply