„O viață altfel prin psihosomatică”. Interviu cu Felicia Cheibaș


Ea este Felicia, femeia care iubește viața, are încredere în forțele proprii și trăiește clipa la cea mai mare intensitate! Life Coach, specialist în psihosomatică și trainer în dezvoltare personală. 

Dacă vrei să-ți îndulcești ziua cu ceva motivațional și util pentru interiorul tău, citește acest articol cu protagonista noastră, Felicia Cheibaș.

Descrieți-vă în câteva fraze. 

Eu sunt Felicia Cheibaș. Sunt o femeie puternică, o femeie frumoasă care știe ce vrea și merge mereu înainte. Sunt omul care adoră să descopere ce se ascunde în sufletele oamenilor, de aceea mi-am transformat pasiunea în activitatea mea zilnică pe care o iubesc.

Sunt persoana care lucrează încontinuu spre a se descoperi pe sine în cele mai adânci substraturi, de aceea curiozitatea și perseverența sunt două aspecte care mă definesc extrem de bine. 

Care este ocupația dvs? 

Eu sunt life coach, specialist în psihosomatică și trainer de dezvoltare personală. În activitatea mea zilnică fac ședințe de terapie în psihosomatică folosind elemente din hipnoza eriksoniană și noua medicină germană. În cursurile online pe care le duc, împărtășesc cu femeile deschise spre schimbare, tehnicile și practicile terapeutice ce ajută la reconectarea cu sinele interior.

Desigur că lucrăm extrem de mult la tema iubirii și acceptării de sine, eliberarea blocajelor emoționale, manifestarea dorințelor și crearea unei relații armonioase cu partenerul de viață. Toate în ansamblu o ajută pe femeie să-și regăsească strălucirea în ochi și încrederea ei în sine.

Când ai decis că dorești să activezi în domeniul psihosomaticii ? 

De când am cunoscut-o. Prima dată am auzit de acestă știință medicală din cartea “Poți să-ți vindeci viața” de Louise L. Hay. 

Domeniul de dezvoltare personală a fost pasiunea mea încă din adolescență. De atunci am parcurs o călătorie întreagă, un anumit parcurs al cunoașterii de sine, al dezvoltării prin propria experiență de viață precum și diverse programe, certificări și cursuri peste hotare de la traineri internaționali precum Bob Proctor, Brandon Bays, Brian Tracy.

Mai apoi am aflat de Lorina Buga care este fondatoarea “Academiei de psihosomatică” în Moldova și deja atunci am mers mai adânc pe această cale, deși în acea perioadă deja activam ca Life & NLP Coach, făceam sesiuni individuale de coaching și duceam cursuri de dezvoltare pentru femei, primul curs fiind “Noua ta versiune”. 

Ce este conceptul de psihosomatică? 

Psihosomatica este o știință medicală care demonstrează legătura strânsă dintre psihicul și corpul uman. Prin psihosomatică noi vedem influența psihicului asupra corpului și viceversa. Acest termen a apărut mai bine de 100 de ani. 

Aceasta spune că orice reacție biologică în corp, care popular este cunoscută sub termenul de boală sau suferință, este rezultatul unui șoc psiho-emoțional. Cu alte cuvinte este rezultatul unui dezechilibru între “ce vreau să fac” și “ce trebuie să fac”, o inhibare a unei emoții trăite la un moment dat. 

Aceste dezechilibre apar foarte des în special pentru că noi totuși trăim într-o societate cu anumite norme, reguli, șabloane și atunci când vrem să fim integrați în lume, ajungem să ne pierdem pe sine. În momentul în care omul ajunge să aleagă să îi mulțumească pe alții, în loc să se mulțumească pe el, corpul lui începe să dea un semn de alarmă prin diverse dureri, stări neplăcute, ca să îl trezească spre a se reîndrepta pe calea lui, calea sufletului. 

Când ar trebui să ne adresăm la un specialist în psihosomatică ? 

Când simți. Când crezi și simți că ai nevoie de asta, pentru că omul e necesar să fie deschis spre schimbare pentru a lucra în terapie. Atunci când simți că ai un anumit dezechilibru în starea ta interioară, simți că ceva te oprește din a-ți realiza adevăratul tău potențial și vrei să depășești acel plafon, când simți că ai nevoie de o ghidare spre a te reconecta la sufletul tău – toate aceste momente și multe altele sunt semnale bune pentru a lua decizia de a apela la o terapie în psihosomatică. Este important desigur și să alegi persoana potrivită cu care să rezonezi la nivel energetic pentru a face terapia.

Ce include o terapie în psihosomatică? 

Eu personal folosesc psihosomatica modernă și toate instrumentele învățate de-a lungul experienței mele ca specialist, printre care elementele din hipnoza eriksoniana, noua medicină germană și desigur multă pace și iubire. Toate împreună utilizate ajută la a ghida persoana să își găsească răspunsurile proprii pe care sufletul le căuta. Fiecare terapie e foarte diferită, depinde de om, de starea lui, iar eu mereu mă ghidez după asta. Este foarte individual, nu este un șablon după care să te conduci, asta fiind însăși frumusețea ei.

Ce v-a învățat acest domeniu ? 

M-a învățat să trăiesc altfel, de când practic psihosomatica nu mai am nevoie să mă duc atât de mult la medici, pentru că atunci când apare o anumită reacție în corp o lucrez cu mine; sau mă duc la alți specialiști cu care lucrăm împreună, iar astfel simtomul se eliberează din corp. Pe lângă asta modul în care percep viața s-a schimbat extrem de mult, m-am eliberat de multe credințe limitative și acest proces este unul continuu. Terapiile m-au ajutat să integrez în mine foarte multe lucruri pe care le știam doar la nivel cognitiv. A ști nu înseamna a cunoaște. Atunci când știi nimic nu se schimbă, a cunoaște este atunci când pui ceea ce știi în practică și trăiești prin propriul corp acea stare.

Atunci când tu cunoști, automat apare acea stare calmă de pace interioară și corpul se simte altfel, se simte mult mai eliberat. După fiecare terapie în psihosomatică simți această stare și asta e minunat.

Ce sfaturi aveți pentru tinerii care simt că au tangență cu acest domeniu? 

Să-și dea voie să meargă mult mai în profunzime pentru a cunoaște aceste secrete ale psihosomaticii, să se asculte pe ei și să-și dea voie să se aleagă pe ei înșiși, chiar dacă asta înseamnă să îi dezamăgească pe alții.

În opinia dvs, care este cheia succesului ? 

Să te cunoști, să te asculți și să te iubești.

Îi mulțumim Feliciei pentru sinceritate și pentru că ne-a destănuit tainele acestei științe fantastice. 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine! 

Reporter Youth.md: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Artcor a dat start concursului Interactive Storytelling și unei serii de workshop-uri
Next Noi oportunități de studiu pentru elevii din întreaga țară în cadrul „Tekwill în fiecare școală”
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − fourteen =