Andrei Gavriliță este un tânăr de 18 ani, din Călărași, pasionat de fotografie de la vârsta de 14 ani. Prin fotografie își reflectă stările și emoțiile pe care le trăiește. Prin creațiile sale, tânărul își dorește să scoată în evidență trăirile și sentimentele oamenilor, diverse mesaje și concepte care nu sunt redate într-un mod verbal, ci doar vizual, cu ajutorul fotografiei. A participat la concursuri precum 35AWARDS ediția a 6-a, concursul de fotografii „Acasă la Călărași” și diverse Questuri pe 500px. Pe lângă toate acestea, acum câteva săptămâni, Andrei a devenit Ambasador Media pentru „Obiective Globale”, datorită participării la un concurs de fotografie.
Andrei, fotografiile tale publicate pe rețelele sociale atrag privirile, dar și like-urile multor urmăritori. Cum ai descoperit pasiunea ta pentru fotografie?
Am descoperit pasiunea mea pentru fotografie de la vârsta de 14 ani. Eram plecat în Italia și mi-am cumpărat un telefon nou, care avea o cameră bună. Am fost cu părinții în munți și am început să fotografiez peisajele. De atunci ador să captez tot ce văd, într-un stil propriu. Îmi amintesc că, fiind mic, aveam acasă un aparat cu peliculă și eram interesat de cum funcționează acesta, dar de vreo doi ani și jumătate în urmă am inceput să studiez diferite tehnici și „reguli” ale fotografiei, care mi-au îmbunătățit lucrările. Acum îmi doresc să am o carieră în acest domeniu.
Am observat că în majoritatea fotografiilor tale surprinzi frumusețea naturii. Cum ți-ai descrie stilul tău sau mediul preferat în care faci fotografii?
Prin fotografiile mele încerc să redau diferite emoții, de obicei, pe care le simt eu în acel moment. Imaginile mai calde induc o stare de liniște, împăcare, cele reci, de singurătate sau tristețe. Și da, îmi place mult să fotografiez natura, deoarece cu ajutorul camerei pot să o redau în modul în care-mi doresc, pot să manipulez toate aspectele imaginii. Îmi place foarte tare să fac și portrete, dar prin ele încerc mereu să prind emoțiile persoanei în așa mod, încât fotografia să-i descrie caracterul, gândurile, starea acesteia.
Unii fotografi publică pe rețele imagini realizate cu telefonul, alții nu renunță la fotografiile pe peliculă. Tu ce aparate de fotografiat folosești?
Eu folosesc un Nikon D3400, un aparat simplu și ieftin, cuplat cu patru obiective de încredere. Mulți atribuie o importanță prea mare echipamentului pe care îl folosesc – un lucru ce nu îmi place în comunitatea fotografilor. Da, echipamentul ajută, n-am de gând să neg asta, dar o cameră mai bună nu o să facă pe nimeni un fotograf mai bun. La urma urmei, toată iscusința se află în capul artistului, nu în camera de 3000$.
Andrei, povestește-ne cum îți vin ideile pentru realizarea fotografiilor. Îți faci scenarii?
Ideea îmi vine când văd ceva ce poate fi fotografiat. Atunci inspirația apare și încep să fotografiez subiectul în diferite moduri, pe care eu le consider interesante: schimbând unghiurile, compoziția, adăugând/scoțând elemente etc. În acele clipe, eu deja văd, în mintea mea, cum o să arate fotografia procesată. Fotografiez și tot felul de evenimente, precum zile de naștere, botezuri, cununii și altele; fac ședințe foto.
Cu ce ai compara munca ta de realizare a fotografiilor?
Aș compara munca mea cu reprezentarea lumii în ochii mei, a unor mesaje, a unor concepte realizate într-un mod vizual, cu ajutorul fotografiei. Am lucrări care au un mesaj specific, pe care doresc să-l transmit și să schimb opinii, de exemplu defrișarea pădurilor. Dar în majoritatea lucrărilor mele aș vrea ca cel care privește să interpreteze fotografia în modul în care el/ea dorește.
Acum câteva săptămâni ai devenit Ambasador Media pentru #ObiectiveGlobale, datorită participării la un concurs de fotografie. Cât de des te înscrii în astfel de competiții?
Încerc să mă înscriu la cât mai multe, fiindcă, la urma urmei, n-am nimic de pierdut, ba chiar am de câștigat, analizând fotografiile oponenților și învățând câte ceva de la fiecare. Am participat la concursuri precum 35AWARDS ediția a 6-a; Concurs de fotografii: „Acasă la Călărași”; Diferite Questuri pe 500px.
Care este cel mai mare vis al tău legat de fotografie?
Am multe visuri legate de fotografie: să nu mă satur niciodată de această formă de artă fascinantă; să pot călători și să văd lumea, fotografiind oameni, emoții, locuri și peisaje frumoase, iar cel mai mult, îmi doresc să creez ceva care să bucure ochii oamenilor.
Un interviu de Inesa Goncear, stagiară
Facultatea „Jurnalism și Științe ale Comunicării”, USM
No Comment