Nasa a distribuit sunetele produse de o gaură neagră


Compania americană de explorare a spațiului, NASA, a distribuit recent sunetele produse de o gaură neagră, ce pot fi percepute de urechile umane. Gaura neagră se află la depărtare de 200 ani lumină, în galaxia Perseus. Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense cu o gravitate atât de intensă, încât nici lumina nu poate evada.

Audio-ul a fost postat pe contul de twitter al companiei, însoțit de descrierea ce explică cum sunetele pot călători în vid.

Concepția greșită conform căreia nu există sunet în spațiu provine din cauza faptului că cea mai mare parte a spațiului este un vid, astfel, undele sonore nu pot călători. Un grup de galaxii are atât de mult gaz încât am captat sunetul real. Aici este amplificat și amestecat cu alte date, pentru a auzi o gaură neagră,

a spus NASA pe contul său de Twitter, dedicat exoplanetelor.

Sunetele bizare par a fi luate dintr-un film sience-fiction, dar, de fapt, sunt produse de presiunea creată de valurile sonore ce trec prin gazul fierbinte. Sunetul a fost creat din datele capturate de Observatorul de raze X Chandra al NASA, iar înregistrarea a fost lansată inițial în luna mai a acestui an.

Luna trecută, astronomii au observat o gaură neagră inactivă într-o galaxie adiacentă Căii noastre Lactee. Ei au spus că pare să se fi născut fără explozia unei stele pe moarte.

Oamenii de știință au spus că marele gol descoperit în regiunea Nebuloasei Tarantulei din galaxia Marelui Nor Magellanic diferă de toate celelalte găuri negre cunoscute prin faptul că este „liniștit la raze X”, nu emite radiații puternice de raze X care indică înghițirea materialului din apropiere cu puterea sa gravitațională – și că nu s-a născut într-o explozie stelar numită supernova.

Este situat la aproximativ 160.000 de ani lumină de Pământ. Un an lumină este distanța pe care o parcurge lumina într-un an (care este de aproximativ 9,5 trilioane km).

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Cozonac Dominica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești interesat(ă) de problema schimbărilor climatice? Aplică la proiectul internațional „Do It Yourself for Climate”!
Next Beneficiile neștiute ale viselor asupra sănătății
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three − two =