Muzica și filmul – artele ce se completează reciproc. Top 5 filme ale căror coloane sonore nu le putem uita


muzică filme divertisment
C:\Users\Natalia\Downloads\Dynamic-ca738e7b-ed0e-58ed-82bb-c52017c0ee29.jpg

Splendoarea unui film nu constă numai în imagini, ci și în sunetele care îți străpung direct inima. Deși aceste două arte merg mână în mână, muzica este cea care condimentează filmul, dându-i savoarea necesară.

Cu siguranță îți este familiar sentimentul de piele de găină cauzat de melodia dintr-un film, muzica fiind instrumentul ce desăvârșește și amplifică stările unei scene cinematografice.

De asemenea, deseori ne confruntăm cu faptul că după vizionarea unui film, o melodie de acolo ne rămâne impregnată într-un loc secret al minții și nu poți să faci altceva decât să o fredonezi. Aceste două stări sunt motivul pentru care îți prezint top 5 filme cu cele mai memorabile coloane sonore.

Avatar 

C:\Users\Natalia\Downloads\ED4B1180197DC35F40612607655B3DC0B5CFD688690B99B39B758927373D4C50.png

Coloana sonoră ce te transportă imediat în lumea Pandorei a fost compusă de compozitorul american James Horner. Într-un interviu, acesta a spus: „Avatar a fost cel mai dificil film la care am lucrat și cel mai măreț job de care m-am apucat”.

Cântecul principal de pe coloana sonoră “I see you” de Leona Lewis a fost nominalizat la Globul de aur, la categoria „Cea mai bună melodie originală”. De asemenea, Avatar a fost nominalizat și pentru „Cea mai bună coloană sonoră” la premiile BAFTA, Oscar și Globul de Aur.

Stăpânul Inelelor

C:\Users\Natalia\Downloads\thering.jpg

Muzica superbă din trilogia „Stăpânul Inelelor” a fost compusă, orchestrată și produsă de Howard Shore. London Philharmonic Orchestra și alți artiști precum Enya sau Annie Lennox au fost cei care au dat suflare celebrelor piese ale trilogiei. Prin soundtrack-ul său, Howard Shore a reușit să-și ducă ascultătorii în Tărâmul de Mijloc, fapt ce i-a adus premiul Oscar și un succes răsunător.

Titanic

C:\Users\Natalia\Downloads\61S1CnISGsL._AC_SY741_.jpg

Un alt succes măreț al compozitorului James Horner este coloana sonoră a premiatului film cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet „Titanic”, fiind alcătuită din 15 melodii.

Soundtrack-ul filmului a fost pe locul 1 în peste 20 de țări la vremea respectivă, albumul vânzându-se în peste 30 de milioane de copii. Nu în ultimul rând, hitul coloanei sonore îl reprezintă piesa „My heart will go on”, care reprezintă una dintre cele mai bine vândute melodii din toate timpurile.

Pirații din Caraibe

Coloana sonoră care cu certitudine nu necesită vreo prezentare pentru că a cucerit întreaga lume este cea a seriei „Pirații din Caraibe”. Primul album a fost lansat pe 22 iulie 2003 de Walt Disney Records. Cel care a stat în spatele creării acestei capodopere muzicale este nimeni altul decât compozitorul și producătorul german Hans Zimmer.

Printre alte coloane sonore superbe compuse de acest compozitor se numără cele ale filmelor:

  • „Regele Leu”,
  • „Gladiator”,
  • „Începutul”,
  • „Interstellar”,
  • „Ultimul Samurai”,
  • „Cavalerul întunecat”
  • „Madagascar”.

Nașul 

C:\Users\Natalia\Downloads\1c.jpg

De la primul sunet al oricărei melodii din această coloană sonoră ești instantaneu învăluit de atmosfera italiană. Farmecul acelei perioade este adus la viață de compozitorul italian Nino Rota.

Soundtrack-ul filmului compus din 2 părți a câte 6 cântece a fost lansat în 1972 pe discuri de vinil de Paramount Records, iar în 1991 pe CD. Coloana sonoră a câștigat un premiu BAFTA, Grammy și Globul de Aur.

Așa cum ne bucurăm de un număr mare de filme calitative și de multe coloane sonore fascinante ce ne încântă sufletele, nu am cum să termin lista fără încă câteva mențiuni onorabile. 

  • Răzbunătorii (The Avengers)  – Alan Silvestri           
  • Harry Potter- John Williams, Patrick Doyle, Nicholas Hooper
  • Războiul stelelor (Star Wars)- John Williams              
  • The Matrix- Don Davis                    
  • Amélie – Yann Tiersen                     
  • Marele Gatsby (The Great Gatsby)- Baz Luhram, Anton Monsted 

Youth.md îți dorește să asculți cât mai multă muzică pentru a fi mai fericit!

Reporter Youth.md: Rufanda Ana-Maria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Explorează lumea hipnotică a trupei Gorillaz alături de Youth.md!
Next Job // Camera de Comerţ şi Industrie angajează consilier juridic
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply