Metode eficiente de combatere a anxietății


Young man with worried stressed face expression with illustration

Toată lumea se simte anxioasă din când în când. Anxietatea ocazională este o reacție normală la incertitudinea cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare, fie că este în următoarele câteva minute, zile sau luni.

Experții în sănătate mintală definesc anxietatea ca fiind îngrijorarea față de o amenințare care este încă în viitor. Gândindu-te la o conversație de care te temi, de exemplu, ți-ar putea răsuci stomacul în noduri cu câteva zile înainte de a se întâmpla ceva. 

Iată câteva sfaturile pentru a lua măsuri atunci când apare anxietatea:

Evitați cofeina

Cofeina este binecunoscută ca un inductor de anxietate. Dar, pentru mulți consumul de cafea a devenit un obicei atât de mare încât de multe ori uită cât de sensibili sunt la ea.

Când simți o stare anxioasă sau anticipezi acele sentimente – ca înainte de a folosi transportul public – puteți lua întotdeauna o decizie conștientă de a nu mai consuma cofeină. Acest lucru este valabil și pentru băuturile răcoritoare cu cofeină.

Tot ce trebuie să ştii despre cofeină: Cum ştii că nu abuzezi de cafea -  Exquis

Evitați alcoolul

Sentimentele de anxietate pot fi atât de copleșitoare încât s-ar putea să simțiți nevoia de a bea un cocktail care să te ajute să te relaxezi.

Deși acest lucru poate funcționa pe termen scurt, alcoolul modifică de fapt nivelul serotoninei și al altor neurotransmițătorilor din creier, agravând simptomele. De fapt, s-ar putea să vă simțiți mai anxioși după ce alcoolul dispare.

Cum e corect: scri sau scrii?

Scrie problema

Unul dintre cele mai grave aspecte ale anxietății este să nu știi de ce te simți nervos în primul rând. S-ar putea să stai întins pe o plajă idilică, cu valurile oceanului care te lasă în depărtare și te face să te simți încă îngrijorat fără niciun motiv.

În aceste momente scrisul poate ajuta. Poate fi o modalitate eficientă de a explora cum vă simțiți, mai ales dacă de a vorbi cu voce tare pare imposibil.

Studiile arată că ținerea unui jurnal este de fapt o modalitate sănătoasă de a face față sentimentelor negative și poate ajuta la reducerea stresului.

Folosiți un parfum

Lavanda este bine cunoscută pentru proprietățile sale calmante. Păstrați o sticlă mică de ulei de lavandă la îndemână pentru parfum, pentru atunci când simțiți gânduri anxioase.

Dacă practicați atenția sau meditația, încercați să mirosiți lavandă în timpul antrenamentului. În timpul dat  veți asocia senzația de relaxare datorită acelui parfum, făcându-l să fi și mai eficient.

Champs De Lavande, Painting by Bolet Remy | Artmajeur

Făceți o plimbare

Uneori, când vă confruntați cu anxietate, este din cauza acumulării de adrenalină. Mișcarea – chiar dacă este doar o plimbare – poate ajuta la consumarea acelui extra de adrenalină.

Adesea simțim o stare anxiosă când nu-ne mișcăm suficient în timpul zilei, așa că mersul pe jos este o modalitate excelentă pentru noi de a folosi excesul de energie.

Plimbarea afară în aer curat vă poate îmbunătăți, de asemenea, starea de bine. Un studiu a descoperit că persoanele care au făcut o excursie pe jos într-o zonă împădurită au scăzut producția de hormoni de stres decât atunci când au rămas în oraș.

Beți apă

S-ar putea să nu vă dați seama, dar faptul că nu beți suficientă apă poate agrava simptomele de anxietate. Deshidratarea poate provoca de fapt palpitații ale inimii. Acest lucru poate duce la sentimente de panică, care pot declanșa un atac de anxietate.

Luați câteva momente pentru a vă relaxa și bea un pahar mare de apă și vedeți dacă vă simțiți mai bine.

Apa de la robinet și calitățile ei - Compania Apa Brasov

Petreceți timpul singuri

Să petrecem timpul singuri este esential pentru noi si ajută la încărcarea bateriilor și să ne relzxăm. Dacă vă simțiți anxioși, atunci găsiți un motiv pentru a fi singur. Ați putea să faceți o plimbare la magazin pentru niște alimente, să mergeți la sală sau să curățați baia.

Toate acestea sunt mici moduri inteligente de a găsi timp al petrece de unul singur , fără a părea nepoliticos. Este, de asemenea, o oportunitate de a practica mindfulness, care poate reduce simptomele de anxietate și panică.

De ce este important să petreci timp singur. Solitudinea și beneficiile ei  – AIM Group

Deconectați telefoanele

A fi în mod constant conectat la priză este un blestem modern cu care toți trebuie să învățăm să trăim.

Nu vă fie teamă să vă opriți telefonul din când în când. Folosiți-l ca o șansă de a practica mindfulness, de a merge la o baie sau de a scrie de ce vă simțiți anxios.

Rezolva problema deconectarii telefonului de la reteaua Wi-Fi | etuo.ro  online shop

Faceți o baie

Considerați că gândurile voastre anxioase vă afectează atât fizic, cât și mental? Acest lucru este obișnuit și poate fi un cerc vicios, ceea ce face dificil să vă relaxați dacă corpul vostru este încordat.

O baie fierbinte cu sare de mare este excelentă pentru relaxarea mușchilor, ceea ce vă poate ajuta, de asemenea, să vă relaxați mintea.

7 MOTIVE pentru care e mai bine să faci BAIE decât DUȘ - Inspiră-te

Aveți grijă de regimul alimentar

Puteți să fiți atât de ocupați în zilele de serviciu încât să uitați să mânâncați orice până la două după-amiaza. Este o greșeală ușor de făcut și adesea vă amintiți să mănâncați doar pentru că începeți să simțiți sentimente de teamă sau îngrijorare.

Scăderea zahărului din sânge vă poate face să vă simțiți nervoși, iritabili și anxioși. Încercați să mâncați ceva ușor de digerat, cum ar fi o banană. Apoi continuați cu o masă bine echilibrată, cu proteine, carbohidrați și legume.

Download mancati images for free

Controlul anxietății necesită timp

Nu există o soluție rapidă pentru anxietate și deseori se poate simți ca o luptă dificilă. Dar prin conștientizarea cauzei simptomelor dumneavoastră și prin obținerea ajutorului de la medicul dumneavoastră, vă puteți gestiona simptomele.

25 Citate despre timp – Timpul este prea lent pentru cei care așteaptă

A ceda sentimentelor de anxietate prin retragerea din lume nu aduce decât la îngreunarea vieții pe termen lung. Continuarea căutării soluțiilor care funcționează pentru noi este cheia spre recuperărare proprie. Practica este calea spre restabilire, așa că nu încetați să încercați să găsiți modalități care funcționează pentru voi.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Proțap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 5 cărți care te vor ajuta să îți dezvolți startup-ul
Next 10 cărți pe care trebuie să le citești ca adolescent
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 3 =