Maratonul Scrisorilor a ajuns la cea de-a 21-a ediție. Fii parte a acestui eveniment global pentru apărarea drepturilor omului


Amnesty International a lansat la Chișinău, pe 23 noiembrie, campania globală Maratonul Scrisorilor – cel mai mare eveniment din lume pentru apărarea drepturilor omului, care se desfășoară anual de 21 de ani. Maratonul Scrisorilor a fost lansat în 2001 și de-a lungul timpului a reunit eforturile a mii de oameni, din peste 200 de țări și regiuni.

Ce este Maratonul Scrisorilor?

 • Ideea este simplă. Oamenii scriu milioane de scrisori, fac postări pe rețelele de socializare și semnează petiții în sprijinul persoanelor ale căror drepturi fundamentale sunt încălcate.
 • Participanții scriu două tipuri de scrisori. Prima, sub formă de petiție, pentru autorități– fie că este vorba de rege, președinte sau procuror. A doua- de susținere pentru persoana participantă la maraton. De obicei, sunt selectate aproximativ 10-12 cazuri, din diferite țări și de pe diferite continente.
 • La finalul campaniei, aceste scrisori sunt expediate prin poștă.
 • Astfel, mii de scrisori ajung în căsuțele poștale sau adresele de e-mail ale autorităților. Acestea susțin protagoniștii Maratonului Scrisorilor.

În acest an, tematica Maratonului Scrisorilor este dreptul la protest

De-a lungul istoriei, protestul a fost un instrument puternic de schimbare. Dar guvernele din întreaga lume reprimă protestele, persecută și intimidează sub diverse forme participanții la astfel de acțiuni.

Anul acesta, protagoniștii maratonului sunt  persoane care au fost sau sunt persecutate, pentru că au participat la proteste pașnice.

În acest an, Amnesty International Moldova cere dreptate pentru 10 cazuri:

 1. artistă din Sankt Petersburg, Rusia, care a protestat împotriva invaziei ruse în Ucraina, înlocuind etichetele de prețuri din magazin cu informații despre război. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă de la cinci la zece ani de închisoare.
 2. , artist din Cuba, arestat după ce a anunțat că va participa la una dintre cele mai mari demonstrații. A fost condamnat, cu ușile închise, la cinci ani de închisoare, pentru că a criticat Guvernul cubanez și legile care cenzurează arta.
 3. , avocată din Hong Kong, închisă pentru 22 de luni, deoarece a comemorat victimele unei represiuni din Tiananmed, China.
 4. – un iranian torturat și închis pe nedrept. A fost condamnat la zece de ani de închisoare și 74 de lovituri de bici, pentru că a protestat, cerând încetarea inegalității și a represiunii politice.
 5. inginer și activist din Bangladesh, care riscă 20 de ani de închisoare pentru o postare pe Facebook în care scria despre preocupările sale cu privire la schimbările climatice.
 6. mamă singură și coafor, care a fost condamnată la cinci ani de închisoare, pentru participarea la primul protest, organizat ca urmare a nivelului scăzut de viață din Camerun.
 7. apărător al drepturilor omului din Maroc, condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru că a cerut schimbari în regiunea sa. Se confruntă cu condiții precare de sănătate, educație și angajare.
 8. două persoane trans dinParaguay, care se ocupă de protejarea persoanelor discriminate. Au fost hărțuite, atacate fizic și împiedicate să vorbească despre problemele cu care se confruntă în viața lor de zi cu zi.
 9. , o femeie în vârstă de 80 de ani, din Franța. Ea a murit după ce a fost atacată în față cu o grenadă lacrimogenă de către un polițist, în timp ce își închidea o fereastră.

Citește despre oamenii pentru care luptăm AICI.

Poți ajuta acești oameni printr-un sigur un click, accesând platforma on-line de colectarea a semnăturilor: maraton.amnesty.md.

Alătură-te acestei campanii și scrieți una sau mai multe scrisori, pentru a susține activiștii pentru drepturile omului, care sunt în situații dificile.

ACȚIONEAZĂ ACUM!

Scrie o scrisoare, schimbă o viață!

**Amnesty International este cea mai mare organizație internațională, care apără drepturile omului, câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace, prezentă în peste 150 de state din lume.

***Amnesty International Moldova activează începând cu anul 2003. Principalele domenii de activitate sunt educația pentru drepturile omului (HRE), drepturile femeilor, combaterea discriminării și promovarea drepturilor sociale, economice şi culturale.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cunoaște echipele finaliste a ediției Startup School din 2022
Next Prima conferință „Product Management” - un domeniu tot mai popular și solicitat în Republica Moldova
Amnesty International
About the author

Amnesty International

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + eleven =