Managementul timpului: Cum să gestionezi eficient timpul de care dispui?


managementul timpului

Fiecare din noi simte uneori că 24 de ore pe zi nu sunt suficiente. Fie că nu reușești să înveți pentru examenele care s-au apropiat “prea repede”, fie că în toată feeria sărbătorilor ai foarte multe de făcut și nu reușești să faci față tuturor planurilor. Dacă te-ai regăsit în aceste descrieri, atunci cu siguranța vei avea nevoie de cunoștințe despre managementul timpului. 

Cum să gestionezi eficient timpul?

Timpul este o resursă prețioasă, pe care o poți utiliza în folosul tău. Deși la început poate fi mai greu, aceste abilități pot fi învățate dacă vor fi practicate sistematic. Încetul cu încetul te vei acomoda cu noul ritm, reușind să te organizezi cât mai bine în timp scurt. 

Ține un jurnal cu activități planificate:

Agenda activităților este cea mai simplă metodă care te poate ajuta. Îți poți personaliza modul în care faci notițe, pentru a le organiza nu doar util, dar și drăguț, utilizând culori diferite și simboluri. Culorile pot avea și un rol în prioritizarea sarcinilor, de exemplu cu roșu vei nota activitățile care sunt urgente, cu galben cele a căror deadline se apropie în curând și cu verde cele care nu sunt o prioritate pentru moment.  

Dacă îți vei face obicei de a-ți nota seara activitățile planificate pentru ziua de mâine, iar în weekend pentru săptămâna care vine, (poți scrie și data în dreptul fiecărei activități pentru comoditate) vei observa că îți este mai ușor să te organizezi pentru a realiza sarcinile și că nu uiți să faci chiar și lucrurile mărunte deoarece toate au fost notate.

Experimentează tehnica Eisenhower:

Dacă reușești să te descurci cu activitățile de rutină, dar simți că îți scapă ceva important și nu găsești timp pentru planurile mărețe, atunci această tehnică îți poate fi de folos. Creează un tabel în care să se regăsească 4 cadrane, în care să îți înscrii planurile și activitățile: 

  1. importante și urgente
  2. importante și ne urgente
  3. ne importante și urgente 
  4. ne importante și ne urgente 

Principiul dat, afirmă că trebuie să acordăm cât mai mult timp posibil lucrurilor importante, decât celor urgente, doar astfel vom putea transforma aspirațiile în realitate. Axându-ne pe activitățile urgente, acordăm prea mult timp lucrurilor minore. Această tehnică îți permite să reevaluezi prioritățile și să începi a face ceva pentru viitor. 

Plasează tabelul undeva la vedere și planifică astfel ziua încât să ai măcar 15 minute pentru planurile importante, dar ne urgente. De exemplu, dacă vrei să înveți peste hotare, practică engleza măcar 15 minute în zi. Nu sunt semnificative aceste 15 minute, dar dacă vei practica sistematic, vei obține mai multe rezultate în viitor datorită lor. 

Articol realizat de către membrii Asociației Studenților PsyNation.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cadrele didactice cu realizări profesionale deosebite se pot înscrie la Concursul Național „Profesorul – Ambasador Digital”
Next StartUP HUB oferă posibilitatea tinerilor de a fi instruiți în domeniul antreprenorial
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − one =