Lucruri interesante și fascinante despre orhidei


Orhideele, cunoscute sub numele lor științific drept Orchidaceae, sunt unele dintre cele mai frumoase flori care pot fi crescute în casă. Acestea se disting prin florile mari în culori vii, care rezistă perioade lungi de timp.

Află câteva curiozități despre cele mai miraculoase flori, pe care trebuie să le ai în casă

  1. Cresc pe toate continentele, cu excepţia unuia. Orhideele cresc aproape în orice mediu şi pot înflori chiar şi sub pământ. Totuşi nu le veţi găsi în Antarctica.
  2. Au cele mai mici seminţe din lume. Dimensiunea unei seminţe de orhidee este foarte redusă – similară cu cea a unei particule de praf. Din acest motiv, poate dura ani de zile până când o orhidee să înflorească din seminţe.
  3. Pot atinge înălţimi uluitoare. Cea mai înaltă orhidee din lume, Sobralia Altissima, care creşte în pădurile din Peru, poate ajunge la o înălţime incredibilă de peste 13 metri.
  4. Esenţa de vanilie pe care o foloseşti în reţetele tale favorite de prăjituri provine de la orhideea Vanilla Planifolia. Este singura orhidee care produce un fruct comestibil (şi da, vanilia este un fruct!).
  5. Unele tipuri de orhidee arată exact ca un animal. Această orhidee maimuţă pare că îţi zâmbeşte, iar unele orhidee imită păsările, cum este orhideea egretă albă sau orhideea raţă-zburătoare.

Cu excepţia negrului, orhideele au toate culorile curcubeului. Chiar dacă sunt rare, există până şi orhidee albastre, care înfloresc şi în culori duale.

O orhidee crescută în China de Shi Yuanfeng a ajuns în Cartea Recordurilor cu 91 de flori.

 Cum se cresc orhideele

Există peste 20.000 de tipuri de orhidee în întreaga lume, iar creșterea lor depinde de câțiva factori. Plantarea corectă, pământul folosit, udarea și sursa de lumină sunt elemente vitale de care trebuie să ții cont.

Plantarea

Orhideea trebuie să fie plantată într-un ghiveci care are mult drenaj. Este necesar ca modelul ales să aibă găuri în partea inferioară pentru a asigura scurgerea completă a excesului de apă. Dacă orhideea vine într-un vas care nu are astfel de găuri, va trebui să o replantezi într-unul adecvat

Temperatura

Orhideele cresc cel mai bine într-un mediu de 16-24 grade Celsius. Aceste temperaturi moderate, în combinație cu o bună circulație a aerului în încăpere, vor permite plantei să se dezvolte și să producă flori mari și frumoase.

Lumina

Aceste flori trebuie ținute lângă o fereastră orientată spre sud sau est, dacă este posibil. Au nevoie de multă lumină, dar nu directă.

Dacă sunt lângă un geam spre vest, razele soarelui vor fi prea puternice, așadar este recomandat să folosești o perdea care să blocheze o parte dintre acestea.

Ferestrele orientate spre nord nu vor oferi suficientă lumină orhideei.

Cum se îngrijesc orhideele după ce înfloresc

După ce te-ai bucurat de frumoasa floare a orhideei, va trebui să o uzi, să o hrănești și să o tunzi pentru a o menține sănătoasă. O sugestie ar fi să transferi orhideea într-un mediu proaspăt de creștere, cu sol de scoarță sau mușchi. Acest lucru va da plantei un nou început și îi va oferi nutrienții necesari dezvoltării. Astfel, vei avea o floare sănătoasă, pe care o poți adăuga la propria ta mini grădină de acasă!

Fertilizarea

Îngrășămintele sunt esențiale pentru a stimula regenerarea orhideei. Pentru acest lucru, trebuie să hrănești planta fertilizând-o cu îngrășământ, care să conțină azot, fosfor și potasiu. Găsești astfel de produse în comerț sau îl poți prepara acasă.

Tăierea tulpinilor

Odată ce floarea s-a uscat, tulpina trebuie tăiată. Taie lăstarul vechi de la bază. Sunt rare situațiile în care un lăstar înflorește de două ori, așadar îl poți îndepărta liniștit.

Reînflorirea

Dacă îngrijești în mod adecvat orhideea, te poți aștepta ca aceasta să reînflorească în curs de șase până la nouă luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ar putea fi din cauza următoarelor motive:

  • prea multă sau prea puțină lumină;
  • temperatură greșită;
  • prea mult sau prea puțin îngrășământ;
  • planta trebuie mutată în alt ghiveci;
  • nu este în sezon;
  • prea multă sau prea puțină apă

Sper că acest articol ți-a stârnit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul nostru la Youth.md. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află aici cele mai ciudate sporturi din lume
Next Care sunt orașele pe care trebuie neapărat să le vizitezi?
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =