Lnsare de carte: Varvara Buzilă „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”


Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală vă invită la lansarea cărții „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”, autor dr. Varvara Buzilă, șef Secție Etnografie, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Când?
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 mai, între orele 12:00-13:30, în cadrul sărbătorii Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2022, cu genericul „Forța Muzeelor”.

Unde?
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, mun. Chișinău, str. Kogălniceanu nr. 82

În carte sunt descrise 101 cămăși din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și sunt prezentate 9 replici ale cămășilor inspirate din patrimoniul muzeal.

Autoarea cărții, doamna dr. Varvara Buzilă, cercetează de câteva decenii portul tradițional, publicând articole, studii și lucrări de amploare. Datorită domniei sale și colaborării cu reprezentanți din domeniul culturii, cu etnografi, meșteri populari și ziariști, a fost inițiată organizarea Zilei Naționale a Portului Popular, instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015 și sărbătorită anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Cămașa cu altiță este cea mai expresivă haină, din punct de vedere artistic, ea constituie un reper identitar esențial al neamului românesc, iar acest eveniment vine să susțină dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, depus la 29 martie 2021, de către România, împreună cu Republica Moldova, pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial a umanității UNESCO.

Lansarea cărții va fi însoțită de un program artistic susținut de către interpreți de folclor. Vă așteptăm cu drag!

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la o nouă ediție de Jazz Jam organizat în incinta ARTCOR
Next Concurs „Green Talents – International Forum for High Potentials in Sustainable Development”, Germania.
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =