Lipsă de forță de muncă în domeniul IT. Cum atragem tinerii în sectorul cu cele mai mari salarii?


Aproape 2000 de tineri ce vor să facă o carieră în IT au participat la cel mai grandios eveniment de orientare profesională – „IT Career Expo 2022”.

Tinerii, printre care și studenți, ce își doresc o recalificare au avut posibilitatea să interacționeze cu peste 20 de companii IT din Chișinău și să afle, din prima sursă, despre ofertele de muncă în acest sector. Mulți dintre ei și-au găsit un job, chiar dacă sunt încă studenți, iar ceilalți au reușit să obțină stagiu de practică în companii internaționale.

„IT Career Expo 2022” a fost organizat în cadrul „Tekwill Academy”, cu susținerea financiară a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, prin programul „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova” și ale companiilor participante.

Evenimentul a generat un impact mare pe social media, iar site-ul itcareerexpo2022.com a fost accesat de mii de vizitatori.

Ateliere practice, sesiuni de orientare pentru tinerii pasionați de IT

Corina Toma, Talent Acquisition Coordinator, Code Factory, part of Software Mind: „Datorită «IT Career Expo», un eveniment mult așteptat și bine organizat de  Tekwill Academy, am avut oportunitatea să facem cunoștință cu peste 1000 de oameni sârguincioși, capabili și dornici de a-și crea o carieră de succes în IT. Mai mult de atât, ne considerăm norocoși că putem oferi suport tuturor celor care sunt în căutare de oportunități în IT, prin internship-urile organizate, pozițiile interesante și beneficiile uimitoare pe care le oferim.

În acest an, vizitatorii au avut parte de 16 ateliere practice (dublu față de anii precedenți), pe subiecte de software development, quality assurance, arhitectura software, ghidare în carieră, tehnologii cloud, limbaje de programare etc. Atelierele au fost predate de specialiști pasionați de ceea ce fac, astfel, cei prezenți au avut posibilitatea să învețe despre noile tehnologii și să descopere dintr-o altă perspectivă profesiile IT.

Elena Donici, Development and Talent Management Coordinator, Orange Systems:  „Farmecul evenimentului «IT Career Expo» este că în fiecare an adună împreună companiile IT, experții în domeniu, recrutorii, tinerii și viitorii specialiști în IT. La această ediție, echipa Orange Systems a reușit să creeze conexiuni cu peste 500 dintre vizitatorii evenimentului, doar în zona expo. La workshop-urile livrate de colegii noștri, numărul de participanți a fost, practic, dublu, și ne-am bucurat să vedem interesul tinerilor nu doar pentru oferte de muncă, dar și pentru a învăța de la cei mai buni.”

Goana recrutorilor după specialiștii IT

Nu au lipsit sesiunile de orientare profesională, unde participanții au reușit să interacționeze direct cu programatori, ingineri și specialiști în resurse umane. Tinerii au aflat despre ofertele de muncă și de stagiu pregătite de companiile locale și internaționale, au fost ghidați cum să analizeze funcțiile vacante pe site-urile de joburi și care sunt pașii care trebuie urmați atunci când depun CV-ul pentru un loc de muncă.

Alina Scutaru, Recruitment Manager at ISD Moldova:Ne bucurăm că «IT Career Expo» a devenit deja o tradiție frumoasă, dar și o  ocazie perfectă de a cunoaște comunitatea dinamică pe care o adună. În acest an, am fost plăcut surprinși să vedem un număr mai mare de participanți, comparativ cu edițiile trecute. Evenimentul a fost unul interactiv și dinamic și ne-a permis să discutăm cu tinerii talentați care își doresc o carieră în IT. Sperăm să-i vedem pe mulți dintre ei, cât mai curând, în echipa noastră.”

Olesea Pihtari, Head of HR Department, Allied Testing ,,Am avut o deosebita placere sa participam la un eveniment extraordinar, cu organizatori și participanți formidabili. Suntem parteneri loiali la ICT Career Day și în fiecare an luam cu noi un bagaj de candidați interesați de domeniul IT și în pozițiile noastre vacante, anul acesta la fel am depus mult efort ca să ne promovam compania și sa ne suplinim baza de date cu CV-uri noi și creative.  Un mare mulțumesc pentru organizarea superba și ne revedem la alte evenimente și proiecte comune cu Tekwill.”

„IT Career Expo 2022”  a avut loc cu suportul partenerilor, interesați de dezvoltarea sectorului IT: Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, prin programul „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova” și a partenerilor externi USAID Moldova, Suedia și companiilor/organizațiilor participante:

Orange Systems, Allied Testing Moldova, Stefanini, Cegeka, Codefactory part of Software Mind, Pentalog, Coherent Solutions, ISD Moldova, EBS Integrator, Amdaris, MAIB, Noction, GovPredict Remote, Moldtelecom, BackStage IT, Gilat Satellite Networks MDC, Moldcell, Technosoft, Salt Edge, Grid Dynamics, ATIC, Moldova Innovation Technology Park, Digi Talents, Paynet.

„IT Career Expo” este cel mai mare eveniment de orientare profesională, organizat de „Tekwill Academy”. Este un program care are misiunea de a suplini cererea mare de specialiști în domeniul IT și de a contribui la crearea de noi oportunități pentru dezvoltarea forței de muncă în acest domeniu. De asemenea, acesta facilitează integrarea noilor profesioniști pe piața muncii, în funcție de talentele individuale ale acestora și de necesitățile angajatorilor.

Despre „Tekwill Academy”

Comunitatea locală recunoaște Tekwill Academy ca fiind o un program de instruire de încredere pentru începători și experți IT.
Din 2017,  a organizat și a lansat cu succes 110 ateliere, meet-up-uri și webinarii pentru 7154 de beneficiari. De asemenea, a organizat 106 cursuri pentru 1712 studenți. Pentru a construi programe de formare și pentru a conecta tineri absolvenți talentați cu angajatori, Tekwill Academy cooperează activ cu companii IT locale. Comunitatea IT pe care o construiește Tekwill Academy servește drept punct solid de pornire solid pentru toți entuziaștii.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous PNTP RECRUTEAZĂ! Alătură-te la echipă
Next Participă la jocul „100 de tineri au zis” și distrează-te alături de prieteni!
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − nine =