Asociaţia ADEPT organizează cea de-a doua ediție a Şcolii Aleșilor Locali – 2021


Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT” selectează participanți pentru cea de-a doua ediție a Şcolii Aleșilor Locali – 2021-2022, proiect implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Școala Aleșilor Locali are drept scop să dezvolte abilitățile și competențele consilierilor locali și primarilor, de nivelul I, aleși în urma alegerilor locale generale din 2019, astfel încât aleșii locali să-și poată exercita în mod eficient mandatul în beneficiul cetățenilor și să devină agenți de coeziune și schimbare în comunitățile lor.

Ediţia 2021-2022 a școlii îşi propune realizarea următoarelor obiective:

  1. Instruirea a 40 de consilieri locali și primari (20 consilieri și 10 primari de nivelul I delegați de partidele politice și 10 consilieri locali neafiliați politic), aleși în cadrul alegerilor locale generale din octombrie 2019, în domeniul organizării și funcționării APL, politicilor și finanțelor publice locale, elaborarea și gestionarea bugetelor locale, gestionarea serviciilor de utilitate publică, administrative și sociale,  transparența procesului decizional, comunicarea cu publicul, tehnici de scriere a proiectelor, managementul proiectelor, atragerea fondurilor interne și externe, advocacy, crowdfunding,  etc.;
  2. Îmbunătățirea abilităților de comunicare cu cetățenii și finanțatorii, elaborarea conceptelor de proiecte și înțelegerea procesului de gestionare a proiectelor, îmbunătățirea procesului de elaborare și dezvoltare a actelor de decizii, tehnici de sporire a transparenței decizionale la nivel local etc., activități complementare modulelor de instruire, care vor fi facilitate de mentori-experți. Mentorii vor oferi asistența necesară aleșilor locali, în funcție de prioritățile acestora stabilite la etapa inițială;
  3. Consolidarea unei rețele de aleși locali competenți și deschiși spre noile oportunități, inclusiv spre stabilirea parteneriatelor la nivel local, și care să permită menținerea  contactelor cu experții și mentorii proiectului, schimbul de informații și bune practici la nivel local, prin valorificarea informațiilor și bunelor practici comunicate în cadrul școlii.

Instruirile vor demara în octombrie 2021 și se vor desfășura până în mai 2022. În total sunt planificate 5 module de instruire, a câte două zile, offline sau online, în funcție de situația pandemică, cu subiecte și tematici specifice Administrației Publice Locale. Totodată, vor fi organizate ședințe de mentorat cu experți în domeniul APL și managementul proiectelor. 

În procesul de selectare a consilierilor locali independenți ADEPT va ține cont de următoarele aspecte și criterii:

  • asigurarea egalității de gen (consilieri/primari bărbați și femei);
  • participarea reprezentanților/reprezentantelor din grupurile minoritare etnice;
  • reprezentare geografică echilibrată (regiunile Nord, Centru și Sud ale Republicii Moldova);
  • experiența profesională – consilierii locali trebuie să fie la primul sau la al doilea mandat.

Consilierii locali independenți interesați să participe la acest concurs vor completa în mod obligatoriu Formularul de aplicarecu răspunsuri oferite la toate întrebările.

Formularul completat va fi prezentat prin e-mail la info@adept.md și grigore.stegarescu@gmail.com până la data de 3 octombrie 2021, ora 18.00.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous O nouă instruire marca Youth.md! Invitat special: Aina Idrisova
Next Bold School: Prima școală alternativă unde se studiază profesiile viitorului
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × four =