Jurnal de Bacalaureat: Experiența prin care am trecut în calitate de absolventă


Fiind absolventa clasei a 12-a, îmi este imposibil să las să treacă neobservată, nerăsfoită, neîmpărtășită experiența mea de bacalaureat.

De mici copii ni se întipărește adânc în ființa noastră de elev noțiunea de bacalaureat și se crează un transfer de sens înfiorător. Din motive inexplicabile, în majoritatea cazurilor, în locul orelor eficiente pentru a reduce frica de examinare se impune o misterioasă groază față de bacalaureat.

Acest BAC, e un monstru mulți ani la rând, a cărui apropiere ne înfioară până în măduva oaselor.

Experiența mea cu bacalaureatul a început mai târziu decât la restul colegilor. Pandemia a atenuat , aș spune chiar a amorțit realizările cum ar fi: că sunt absolventă, că am un examen final și chiar faptul că nu mă mai întorc la toamnă în liceul iubit. Până în ultimul moment nu realizam că susțin unul din cele mai marcante examene din viața mea. Odată cu finalul anului școlar s-a strecurat îngrijorarea la pachet cu mobilizarea, și au început pregătirile cu tot tacâmul de exerciții neînțelese, frustrări în privința volumului de informație și lecții suplimentare pentru siguranță. Ziua examenelor se apropia cu rapiditate și procrastinarea a devenit un nou impediment în pregătirea mea.

Ziua cea mare a fost plină de emoții, griji și tensiunea ce creștea în acele două ore de așteptare a foilor. A fost și bine, și rău, și sever, și nostim. Bacalaureatul a luat sfârșit însă acea realizare furtunoasă, că le-am susținut nu m-a lovit nici azi după ce am obținut rezultatele. 

Impresiile post-bac sunt minunate. 

Nu a fost deloc atât de nerealizabil pe cât ne spun legendele. E doar un examen și poate undeva am rămas cu gândul că puteam să o fac mai bine de atât. Însă sunt împăcată și mulțumită de rezultate pentru că mă reprezintă și îmi confirmă munca mea zilnică de licean. Cum s-ar spune “mi-am făcut datoria“.

Rămân recunoscătoare dascălilor mei și nu într-un mod banal cum ar face-o mulți din necesitate, ci într-un mod sincer și plin de valoare. Munca lor e infinită și nu mi-e frică să afirm că 90% din rezultatul meu e efortul lor.

Tuturor celor care au susținut anul acesta examenele, le urez cele mai sincere felicitări și succese pentru noul drum pe care urmează să pășească. Celor ce urmează să-l susțină le spun cu sufletul deschis că nu îi așteaptă nimic măreț, nimic impunător. E un examen ce ne marchează acum, pe moment, însă trebuie să depunem efortul ca amintirea lui să rămână nostalgică și dulce.

Echipa Youth încurajează tineretul activ și le urează succes în toate începuturile.

Sperăm că informaţia propusă a fost utilă şi nu vei ezita să ne lași un feed-back . Te invităm să citeşti şi alte articole pe portalul Youth.md şi să accesezi paginile noastre de Facebook  și  Instagram.

Reporter: Zlatov Magdalena
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să creezi content video creativ și calitativ? Vino la acest workshop offline
Next Descoperă metode și instrumente ce pot fi utilizate în educația ecologică
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − seven =