Istoria și evoluția limbii române pe teritoriul Republicii Moldova


ziua limbii române
Grunge styled flag of Moldova. Work is done so that there is a file with the original flag and a layer with a grunge effect on top of it

În fiecare an, pe 31 August, sărbătorim Ziua Limbii Române. Mulți, însă, nu știu că limba română a dus o luptă crâncenă până a putea fi în uzul vorbitorilor săi. Desconsiderată, brutalizată și falsificată de-a lungul timpului, a reușit după nenumărate încercări să învingă.

Cert este că victoria nu îi aparține în totalitate și că trebuie să mai lupte pentru a învinge defintiv.

Cu toții știm că limba română s-a format în urma unui proces îndelungat de transformare a limbii latine, moștenind de la aceasta circa 2.000 de cuvinte-bază. Vorbită în mod neîntrerupt în partea orientală a Imperiului Roman, cuprinzând provinciile dunărene romanizate, a cunoscut un adevărat proces de evoluție de-a lungul istoriei.

Faptele ne aduc la începutul veacului al XIX-lea, când teritoriul nostru a fost acaparat de Imperiul Rus, care a subjugat spiritul național, a scos limba română din uzul public și a interzis valorile literaturii și culturii române. Anul 1918 însă, a fost schimbător de vieți, teritoriile românești fuzionând într-un stat național unitar în care și-au putut exprima degajat dragostea față de limbă și neam.

După o scurtă perioadă de 22 de ani de revenire la normalitate, au urmat evenimentele începute odată cu ocupația sovietică din 28 iunie 1940. Acţiunile de substituire a identităţii românilor basarabeni au fost deosebit de dure.

Autoritățile sovietice au promovat o politică ostilă de deznaționalizare a populației. Aceștia au întreprins acțiuni de propagandă și au interzis limba română, înlocuind-o cu așa-numita limbă moldovenească pentru a distruge definitiv orice suflare românească.

Astfel, până la sfârșitul anilor 1980, limba română a avut cumplite suferințe. De atunci au început a fi întreprinse acțiuni în vederea restabilirii statutului limbii române. Au avut loc manifestări de protest a scriitorilor și confruntări cu autoritățile comuniste.

La 27 August 1989, a fost convocată prima Mare Adunare Națională, la care au participat reprezentanți ai majorității localităților românești de la răsărit de Prut. Dorința sutelor de mii de oameni; concretizată în Documentul final despre suveranitate şi despre dreptul nostru la viitor, a stat la temelia acţiunilor celor care la 31 August 1989 au legiferat oficializarea limbii române şi revenirea la alfabetul latin.

Acum, la 32 de ani de la adoptarea legislației lingvistice, este imperioasă creșterea nivelului de cunoaștere a limbii române. De asemenea, se cuvine a o vorbi corect și literar pentru a o putea transmite demn urmașilor.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Celebrități care luptă pentru drepturi egale dintre bărbați și femei
Next Oportunitate de voluntariat pentru tineri activi! Vino în echipa AIESEC Moldova
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × five =