Istoria scaunului cu rotile


Scaunul cu rotile este principalul mijloc de transport pentru cei care au probleme locomotorii. Astăzi, echipa Youth.md, îți va relata evoluția scaunului cu rotile, unul dintre cele mai interesante mecanisme create de oameni.

Unul din cele mai importante progrese în tehnologia scaunelor cu rotile din secolul 20 a fost invenția scaunului cu rotile pliabil, realizat inițial din oțel tubular – care a permis persoanelor cu dizabilități să folosească acest dispozitiv în afara casei sau a unității de îngrijire.

Secolul al V-lea î.Hr:

 Cea mai veche înregistrare a unui dispozitiv care seamănă cu un scaun cu rotile datează din

China. Versiunile timpurii au venit din modele de mobilier pe roți. Se crede că chinezii foloseau roabe pentru a muta persoanele cu dizabilități

Secolul al XII-lea: 

Se crede că conceptul de roabă și versiunile brute ale scaunului cu rotile au început să fie folosite în această perioadă în Europa.

1950: 

După al Doilea Război Mondial, cererea de scaune cu rotile a crescut. Au fost mii de veterani răniți care aveau nevoie de asistență pentru mobilitate. Un canadian, George Klein, a văzut nevoia și a inventat scaunul cu rotile electric pentru veterani. Designul original a fost un scaun cu rotile standard cu un motor adăugat. Modelele ulterioare aveau motorul și bateria încorporate în scaunul de sub scaun.

Modelele secolului 21

În secolul 21, încorporarea tehnologiilor emergente a devenit un element din ce în ce mai important al designului scaunelor cu rotile

Printre proiectele experimentale de mare importanță s-a numărat Quickie – un scaun cu rotile ultra-ușor cu cadru rigid, fabricat în 1979 de Marilyn Hamilton, Jim Okomato și Don Helman. Quickie era un scaun cu rotile unic atât în ceea ce privește performanțele îmbunătățite, cât și din prisma culorii și a esteticii.

„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi GlobaleStep Up! . ”

Parteneri implementare: Platfroma Youth.md , Farmacia Familiei, Agenția Națională de Asistență Socială, Centrul Național de Resurse ”NEOVITA

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află care sunt citatele pe care le-a lăsat Charlie Chaplin
Next Recomandări privind reabilitarea emoțională și dezvoltarea rezilienței la stres
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − two =