Erica Zghibarţa este o meşteriţă cu o experienţă în domeniu de peste 7 ani, care încântă doamnele şi domnişoarele cu flori artificiale, confecţionate din piele, stofă, hârtie şi foamiran, sub formă de broşe, cercei, coliere, brăţări şi articole de design interior. Mai mult de atât, ea îşi împărtășește experienţa cu tinere între 10 și 21 de ani, dornice să deprindă arta frumosului, învăţându-le diferite tehnici, idei şi secrete despre lumea florilor naturale şi artificiale.
Cine v-a inspirat să practicaţi în acest domeniu?
Totul a început acum aproape 8 ani, când fiica mea mai mare, Patricia, m-a rugat să-i confecţionez o floare pentru un concurs care a avut loc în Belgia. După aceea, nu am mai făcut nimic din acest domeniu timp de un an şi jumătate, dar pasiunea şi dorinţa de a crea m-a adus pe calea pe care merg deja de peste 7 ani.
Care este prima dumneavoastră floare şi cu ce ocazie aţi făcut-o?
Prima mea lucrare a fost un mac din stofă. În general, toţi meşterii începători pornesc de la această floare, deoarece ea este una de bază, tehnica de confecţionare fiind simplă şi accesibilă.
Cum s-a schimbat viaţa dumneavoastră în cursul practicării acestei ocupaţii?
Viaţa mea s-a schimbat radical, la 180 de grade. Am lăsat specialitatea mea de bază şi acum lucrez în domeniul floristicii şi meşteşugăritului. Pot să spun cu exactitate că fac ceea ce-mi place, fiind susţinută de familie şi de cei dragi şi apreciată de clienţii mei fideli. Am multe planuri pentru viitor şi sper că vor deveni realitate în scurt timp.
Aveţi vreun idol din acest domeniu şi dacă da, cine?
Cred că oricare meşter din orice domeniu are câte o persoană de la care se inspiră. Idolul meu, încă de la început, este o meşteriţă japoneză, d-na Sayoko Yasuda, o femeie cu renume, care se ocupă cu această artă ce a devenit deja un adevărat lucru de peste 35 de ani. Mă motivează în fiecare zi să mă dezvolt şi să-mi continui activitatea, iar uitându-mă la lucrările ei, evident că tind spre a face şi eu la fel.
Ce sfaturi aţi da tinerilor care ar vrea să se ocupe cu confecţionarea florilor artificiale?
Sfatul pe care-l zic mereu elevelor mele este că niciodată nu e târziu să începeţi ceva nou, iar dacă aţi practicat ceva şi nu ați reușit din prima, încercaţi a doua sau a treia oară şi, credeţi-mă, neapărat veţi reuşi!
Câteva din lucrările meşteriţei:
Autor: Pelepciuc Livia
Fotograf: Tatiana Buciuceanu
No Comment