[Interviu] Cu o pasiune pentru gătit moștenită din familie, Cătălina Castravet a decis să înceapă în urmă cu 10 ani călătoria vieții ei. Dedicându-se asiduu învățării și dezvoltării cunoștințelor în bucătărie, ea a reușit să creeze un food blog de succes care inspiră zilnic pasionații de gătit din jurul globului.
Sweet and Savory Meals este locul unde Cătălina a început să împărtășească zilnic rețete și sfaturi de gătit. De-a lungul timpului, acesta a depășit statutul de simplă pasiune, devenind o profesie.
Blogul a evoluat rapid într-un site profesionist, care este vizitat de milioane de cititori și care a reușit să ajungă în topul celor mai apreciate food blog-uri din lume.
De când a început pasiunea pentru gătit și care a fost ta prima rețetă preparată?
Pasiunea pentru gătit a început cu 10 ani în urmă, când m-am mutat din Moldova în SUA. Am încercat să inițiez atunci câteva blog-uri, dar eram prea ocupată cu cariera profesională.
Înainte de a mă concentra asupra gătitului, dețineam o funcție înaltă pe Wall Street. În cele din urmă, am creat primul meu blog cu 5 ani în urmă. Acesta s-a conturat mai târziu sub numele de Sweet and Savory Meals.
Prima rețetă gătită pentru blog a fost o rețetă de snack, no bake energy truffle. Am ales să încep cu o gustare ușoară și foarte sănătoasă.
Cum a apărut ideea de a înființa un food blog?
Ideea de food blog a apărut foarte concret pentru mine. Am abordat-o din perspectiva unui plan de afacere personală.
Nu m-am gândit că această activitate va fi una realizată doar din pasiune, în care voi posta ocazional rețete pe care oamenii s-ar putea să le citească. Am avut un obiectiv foarte clar pe care trebuia să-l ating.
În primul rând, m-am informat asupra tehnologiilor necesare pentru succesului blogului și am făcut cursuri online în domeniul fotografiei. A fost nevoie să mă documentez despre cum funcționează această comunitate online și care sunt rețetele succesului.
Pentru a vedea dacă acțiunile întreprinse sunt eficiente, am fixat o perioadă de timp în care blogul trebuia să devină profitabil.
Încetul cu încetul, toate scopurile au fost îndeplinite, iar Sweet and Savory Meals a adunat o audiență frecventă și dornică de a încerca rețete noi.
Care sunt regulile de la care nu te abați, indiferent de tipul mâncării pe care îl pregătești?
- În primul rând, voi opta pentru o rețetă ușor de preparat, care să nu intimideze cititorii din a o încerca acasă. Pentru mine este important ca persoana, deși nu încearcă rețeta direct în bucătărie, cel puțin să acceseze link-ul și să se inspire de la aceasta.
- Altă regulă pe care o respect este că fotografia trebuie să fie mereu accesibilă pentru cel care o privește. Personal, am depus mult efort în a înțelege anume care fotografii sunt potrivite pentru a fi postate. Poza trebuie să fie perfectă, dar în același timp să atragă persoana și să-i dea sentimentul că este ceva care poate fi preparat ușor.
Un exemplu care demonstrează cât de important este aspectul unei fotografii ar fi navigarea pe rețele de socializare. Deseori vedem poze frumoase cu mâncare pe care doar le apreciem fără a le da o altă importanță.
Acest lucru se întâmplă deoarece fotografiile arată ideal și foarte stilizate. La nivel de subconștient, acestea intimidează privitorul și inițiativa de a prepara ceea ce vede în imagine.
Ai vreo anumită persoană sau sursă de informație care te inspiră în procesul de a experimenta cu idei culinare noi?
În general, nu. După atâția ani de experiență în domeniul blogging-ului, ideile nu mai sunt selectate întâmplător. Este un proces complex și de durată.
Blogul constă din mai multe echipe, iar în cadrul acestora este grupul de persoane care se ocupă de căutarea noilor idei. Împreună cu ei analizez cele mai utilizate cuvinte-cheie, ce este la moment în trending și care vor fi tendințele în viitor.
Pe lângă asta, fac multă cercetare pe rețelele de socializare, dar și pe Google. Abia după toate aceste acțiuni se decide ce rețetă va fi realizată.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ai înfruntat-o de când ai început această activitate?
Cea mai mare provocare a mea, dar și a celorlalți bloggeri din acest domeniu este Google. Ca să ai un trafic constant de vizualizări, trebuie să fii pe prima pagină a căutărilor.
Prezența acolo nu este un lucru întâmplător, ea fiind influențată de un algoritm elaborat. Toate elementele blogului sunt importante, începând de la codul cu care este construit, interfața acestuia, cât este de prietenos cu utilizatorii și ajungând până la metoda în care sunt scrise rețetele, cuvintele-cheie și fotografiile utilizate.
Mulți cred că a face blogging este doar un proces creativ. Totuși, procesul creativ reprezintă cam 20 de procente din această activitate. În spatele unui blog de succes stă foarte mult proces tehnologic pe care trebuie să-l gestionezi.
Ca să ajungi la un volum de milioane de vizualizări pe lună, trebuie să te familiarizezi cu algoritmul Google și cel al rețelelor de socializare.
Ai vreo rețetă de care nu te-ai putea despărți? Care este aceasta?
Rețeta de care nu m-aș putea despărți este cea pentru Strawberry Poke Cake. Este un desert ușor de pregătit, cu un gust savuros care va depăși așteptările oricui.
Fiind una dintre cele mai de succes rețete de blog, intră mereu în topul favoritelor. Toți iubesc această rețetă, pentru că este una universală, care poate fi preparată indiferent de perioada anului și de ocazie. În fiecare zi primesc comentarii de apreciere asupra acestui desert.
Link-ul pentru cei care doresc să încerce rețeta: https://sweetandsavorymeals.com/strawberry-poke-cake/
Care este cel mai important sfat de care trebuie să țină cont o persoană dornică de a încerca idei culinare noi?
Cred un sfat important este să fii încrezut și să nu-ți fie frică de a eșua în bucătărie. Chiar și food bloggerii fac mai multe încercări pentru a ajunge la un rezultat perfect.
Gătitul trebuie să fie distractiv și fără presiune. Dacă apare presiunea, procesul devine sec și lipsit de satisfacție. Bucătăria trebuie să fie precum un loc de joacă pentru maturi și tineri. Orice rețetă poate fi adaptată după propriile preferințe, așa că nu ar trebui să ne fie frică. Mereu vom putea încerca din nou.
Nu ezita și vizitează blog-ul pentru a explora diversitatea de care dispune lumea culinară! Link-ul către site: https://sweetandsavorymeals.com/
Interviu realizat de reporterul Youth.md: Jangă Alexandru
No Comment