[Interviu] Cunoaşte-l pe Valentin Josan şi descoperă activitatea lui de voluntar


Interviu // Vrei să fii un tânăr activ? Descoperă-l pe Valentin Josan şi inspiră-te din progresul lui în dezbateri, voluntariat, liderism și alte inițiative socio-civice.

Valentin Josan – finalist HMC, tânărul din culisele WWM, Debate Academy, Young European Ambassadors – este un tânăr activ din Chișinău care a înregistrat pe parcursul a 5 ani de activitate o evoluție eminentă.

Câștigând bursa de studii HMC, și-a petrecut ultimii 2 ani în Regatul Unit la o școală privată din nordul Angliei.

 – Cum a început activitatea ta ca tânăr activ, aici, în Moldova?

Eu consider începutul vieții mele sociale ample fiind primăvara anului 2016, când aveam 14 ani. Atunci am început să mă implic în Y-Peer Moldova și m-am înrolat într-un curs de formare de facilitatori pentru educația sexuală-reproductivă.

Ulterior am devenit educator de la egal la egal în cadrul Y-Peer Moldova. Asta a fost prima mea activitate sau training mai amplu.

După Y-Peer, a urmat în vara anului 2016 WaveWeekMoldova – școala de voluntariat și liderism, în care mă implic până acum, adică deja de 5 ani. WWM pentru mine e începutul sufletist al voluntariatului și al vieții sociale, chiar dacă Y-Peer este începutul oficial.

La WWM am avut ocazia să beneficiez de training-uri, lecții, workshop-uri despre:

  • voluntariat,
  • liderism,
  • cum să-ți formezi o echipă,
  • cum să fii lider în comunitatea ta,
  • cum să găsești alte activități și proiecte în care poți să te implici.

WWM mi-a creat o platformă unde am putut să-mi valorific potențialul și de acolo să mă catapultez spre alte activități, inițiative.

Mai departe am început o activitate mai amplă în Debate Academy, actuala ANDA.

Tot în anul 2016 am intrat în Asociația Elevilor Diplomați (astăzi, ATD).

În 2017 am aderat la CNE, fiind reprezentantul municipiului Chișinău. Între timp am fost redactor la youth.md pe o perioadă destul de scurtă, când platforma abia începea să propulseze în spațiul public.

Nu demult am devenit corespondent la diez.md, unde mă ocup cu scrierea și redactarea anumitor articole analitice. De asemenea în prezent particip la inițiativa Young European Ambassadors, cu funcția de tânăr ambasador al UE.

– Ce reprezintă WaveWeekMoldova și care este aportul tău în cadrul programului?

WaveWeekMoldova este un program de voluntariat și liderism implementat în doar 2 țări ale lumii  – SUA și R. Moldova.

În R. Moldova el este organizat de ADC și se află deja la a 12-a ediție. Pentru participanți el constă în 2 etape importante, fiind vorba de școala de vară și ulterior perioada în care participanții trebuie să-și implementeze propriile proiecte de voluntariat în comunitățile din care fac parte.

Respectiv în cadrul școlii de vară care va avea loc anul acesta la sfârșit de iulie, noi vom transmite informația necesară tinerilor, astfel încât aceștia să-și poată crea o echipă de voluntariat, să identifice problemele cu care se confruntă comunitatea, ca mai apoi aceștia să poată implementa proiectele în satele, orașele, raioanele din care fac parte și să contribuie la dezvoltarea lor, la promovarea voluntariatului și activismului civic în rândul semenilor.

Anul acesta eu sunt membru al echipei de organizare a școlii de vară.

– Relatează calea prin care ai avansat ca debater.

Am început prin a fi simplu debater și am participat la diverse evenimente, Debate Academy în acea perioadă organiza în fiecare weekend câte o sesiune de dezbateri.

Se juca în fiecare duminică de obicei. Îmi plăcea la nebunie fiind că dezbaterile sunt o modalitate bună de a-ți dezvolta competențele și abilitățile în sfera vorbitului în public și a analizei critice a ceea ce se întâmplă în jurul tău.

De asemenea aceasta îți lărgește orizontul fiind că în dezbatere se discuta teme începând cu religie până la filozofie, economie, politică, viața socială și chiar știință. E foarte util să practici dezbateri.

În septembrie 2017 am aplicat pentru poziția de membru al bordului executiv Debate Academy. Am fost acceptat și în scurt timp am devenit secretar general al organizației.

Astfel împreună cu o echipă de oameni competenți am implementat multe proiecte, am extins sfera de influență a Debate Academy, am condus mai multe proiecte precum Moldova Dezbate și am avut diverse campionate atât la nivel național cât și internațional.

– Care ar fi sfatul esențial de care ar trebui să țină cont tinerii debateri ca să obțină într-un final succes?

Un debater începător trebuie în primul rând să aibă încrederea că poate progresa. Ideea în dezbateri este că tu de la început niciodată nu vei fi suficient de bun.

Niciodată un începător nu o să vorbească atât cât trebuie să vorbească. Totuși în acele momente tu trebuie să fii încrezut că o să progresezi, o să înveți și o să devii mai bun. Pentru succes, trebuie să existe încredere în sine.

Dacă la un moment dat te lași bătut, pentru că nu ești la fel de bun ca alte persoane, nu o să obții nimic. Încredere!

– Cum ai ajuns să studiezi în Regatul Unit și care este impresia ta generală-finală?

Am ajuns să studiez peste hotare prin intermediul HMC – un program care oferă o bursă timp de 2 ani într-o școală privată din Regatul Unit. La acest program pot aplica cetățenii moldoveni, însă din păcate nu foarte mulți cunosc despre bursa HMC.

Mie personal mi se pare destul de valoros să deții această informație căci HMC oferă foarte multe. Sunt 2 tipuri de bursă HMC: bursă totală (acoperă total costul studiilor pentru 2 ani) și bursa parțială (acoperă aprox. 70% din costuri și se poate mări pe parcursul studiilor).

Beneficiul programului HMC este că la absolvire obții o diplomă de studii britanice și ultimii ani de școală (11, 12) îi petreci în Regatul Unit cu un sistem educațional complet diferit și după părerea mea mult mai bun. Multe particularități ale sistemului îți plac odată ce ajungi acolo.

– Ce te-a marcat cel mai mult în experiența ta peste hotare?

**Pe lângă faptul că britanicii nu beau atât de mult ceai pe cât credeam eu că beau**, probabil modul lor de viață, pentru că este diferit.

Nu aș spune că a fost tocmai un șoc cultural pentru mine, însă oricum fiecare națiune are trăsăturile sale pe care le descoperi odată ce trăiești acolo: începând de la slang-uri în limbă până la tradiții și obiceiuri care la început ți se pot parea stranii, ca abia mai apoi să le înțelegi și descoperi.

Un proces care m-a marcat pe durata experienței mele în Regatul Unit a fost perioada de Brexit, el a durat pe parcursul celor 2 ani cât eu mă aflam acolo și fiind că eu la școală învățam economie și politică, în fiecare zi auzeam cuvântul Brexit pentru că era foarte relevant la economie și politică.

Atunci când a avut loc Brexit-ul propriu zis, ianuarie 2020, eu eram în camera mea cu steagul UE și priveam cum se scurg minutele de lichidare a UE. A fost interesant procesul în sine pentru că am reușit să aflu multe opinii a englezilor care fie au votat ca Regatul Unit să iasă, fie ca să rămână în UE.

A fost un conflict intern pe care eu am reușit să îl observ, deci în mod cert o să le spun nepoților că eu am fost în Regatul Unit când acesta a ieșit din UE.

– Dacă ar fi să compari environment-ul din Regatul Unit cu cel din R. Moldova, ce ai remarca?

Britanicii sunt mult mai deschiși față de străini. E mult mai ușor să găsești oameni cu care să discuți în Regatul Unit. De multe ori mi s-a întâmplat să inițiez o discuție în transportul public sau pe strada, fiindcă ei nu se tem să întrebe sau să înceapă o discuție.

Eu asta în Moldova nu prea am observat fiind că noi fie ne temem să interacționăm cu străinii pentru că ni se pare straniu, fie pentru că nu suntem obișnuiți și ni se pare nepotrivit. Perspectiva prin care privim noi lumea este una laconică, ei însă analizează mediul din jurul lor cu ochii larg deschiși.

– Ce sfat ai da tinerilor în sensul dezvoltării activismului și a spiritului civic?

Să nu vă fie frică să vă implicați în activități! Spre exemplu, atunci când eu am început activitatea mea social-civică, eu căutăm oportunități de implicare pe foarte multe platforme, activități la care pot să particip.

Eu căutam și aplicam peste tot, și asta este bine, pentru că la un moment dat tu nu știi ce îți place, de aceea trebuie să te scufunzi în tot arealul ăsta de activități, ca apoi participând într-un training, sesiune, curs de formare, într-o școală de vară, să înțelegi ce îți place și să alegi calea ta.

Toate realizările pe care le am în prezent se datorează faptului că nu m-am lenevit să caut și să mă implic în multe activități. Implicați-vă și aveți încredere în potențialul vostru!

„Implicarea este cheia implementării schimbării şi a creşterii devotamentului.”

Stephen R. Covey

Iar deoarece astăzi, 17 iulie, este ziua lui, echipa Youth.md îi urează lui Valentin un călduros La Mulţi Ani şi cât mai multe succese în continuare!

Interviu realizat de reporterul youth.md: Valeria Rotari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află traseul şi emoţiile tinerilor din comuna Pepeni în cursa pe biciclete!
Next Consiliul Local de Tineret Costești ți-a pregătit o serie de interviuri interesante cu studenții de la diferite specialități
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =