[Interviu] Află cine e Beatrice Moraru şi industria graphic design-ului


interviu

Interviu: În era tehnologiilor este de datoria tuturor tinerilor să cunoască mai mult despre IT și profesiile existente în acest domeniu.

În acest interviu de astăzi vei afla mai multe despre lumea graphic design-ului de la Beatrice Moraru (Ig: betty.pistoletty), care va face unele explicații despre această profesie.

Beatrice Moraru (de curând Mustea) este un graphic designer de la Chișinău și Photograph la beARTice. Și-a făcut studiile la universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Are o experiență de 3 ani în graphic design, lucrând la Chișinău și București. În toată această perioadă a reușit să lucreze cu artiști ca Vali Boghean, cu firme ca: F’autor, Nefis și AriDami. 

Află mai multe de la Beatrice despre experiența sa ca graphic designer.

Când a apărut pasiunea pentru design și arte vizuale?

De arte vizuale am fost pasionată întotdeauna, dar niciodată nu am crezut că peste ani acesta va fi job-ul meu. Apropiații îmi spuneau că o să mor de foame cu artele mele, iar eu ca o fată acultătoare am făcut ceea ce am crezut că o să-mi aducă satisfacție. Consider că atâta timp cât ai pasiune pentru ceea ce faci, o să fii mai motivat și o să poți și câștiga din asta.

Care a fost cea mai mare provocare întâlnită pe parcursul carierei profesionale?

Cea mai mare provocare a fost, ca pentru orice absolvent, faptul că nu știam încotro să merg sau ce să fac cu viața mea. De obicei, în așa situații, mă las dusă de val și iau decizii pripite. Spre bucuria mea, acest val m-a dus întotdeauna în direcția potrivită.            

De ce abilități ai nevoie pentru a deveni desigher graphic?

Există două posibilități. Ori ai un talent înnăscut pentru vizual, estetic și compoziție, ori rupi cărțile studiind. Eu cred că orice persoană, cu orice abilități poate vea succes în această profesie, atâta timp cât muncește, are dorință și răbdare.

Cât de importante sunt studiile pentru această profesie?

Eu nu consider obligatorii studiile pentru a învăța graphic design-ul. Sunt o mulțime de profesioniști fără studii în spate, dar care își realizează munca super bine. Și chiar dacă studiezi la o facultate, trebuie să înveți majoritatea lucurilor singur, dacă vrei să ai succes. De fiecare dată când m-am angajat la un post de muncă, mi s-a cerut diploma de la universitate. Unor  prieteni de-ai mei nu li s-a cerut, așa că nu știu sigur dacă este necesară. 

Un lucru, însă, este cert. Mie îmi pare bine că am avut ocazia să studiez la Cluj și să paricip de două ori la programul de international exchange Erasmus. M-am înconjurat de oameni buni de la care am învățat multe lucruri. 

Experiența facultății m-a dezvoltat cel mai mult. Am devenit independentă, am cunoscut persoane din același domeniu, cu aceleași interese. Pentru astfel de oportunități, eu consider faculattea un element bun, deși opțional. 

Dezvolaterea personală depinde doar de propria alegere!

Cât de apreciată este acest job?

Depinde de ce fel de graphic design vorbim și de unde vin clienții. Dacă lucrezi pentru piața externă, bugetul va fi mai mare. Dacă faci content pe online, posibil că vei câștiga mai puțin decât dacă vei lucra pe branding. 

Eu mă simt bine și stabil ca graphic designer, dar acest lucru se datorează responsabilității deciziilor mele. Uneori prefer să muncesc în weekend, decât să ies în oraș. Depun efort și creez un produs la cel mai înalt nivel ca data viitore solicitantul să mă recomande altor persoane, astfel îmi fac munca mai apreciată.

Povestește o experiență interesantă care te-a marcat în cariera de designer graphic!

Pentru mine cel mai important este factorul uman. Cea mai interesantă experiență este că m-am angajat la Bonsanco Creative Studio, având puțină experiență. Acolo m-am integrat de o echipă profesionistă, bună la suflet și deschisă pentru idei noi. Acolo m-am simțit bine, m-am inclus într-o comunitate în care am învățat multe. Rar se întâmplă să îți găsești prieteni într-o companie de serviciu, acesta e lucrul pe care l-am apreciat cel mai mult.

Nu este disponibilă nicio descriere.
Nu este disponibilă nicio descriere.

Lucrări create în cadrul echipei Bonsanco Creative Studio.

O altă experiență, dar nu din graphic design, este atunci când am mers să fac fotografie de eveniment la un corporativ de Crăciun. Un prieten m-a contactat, spunându-mi că evenimentul va avea loc la un restaurant din Chișinău. La acea locație erau mai multe cabane în natură. Era iarna, frig și întuneric afară. Aveam rucsacul plin cu echipamentul necesar: aparatul photo, blitz-ul, 2 obiective și laptop-ul. Pentru că era întuneric și nu vedeam pe unde merg, vorbind la telefon cu acel prieten, nu eram atentă. La un moment dat am simțit cum mi s-a dus pământul de sub picioare, era totul rece și ud. Eram până la brâu într-un iaz cu apă murdară și urât mirositoare. Am ieșit repede de acolo râzând. Norocul meu a fost că nu a ajuns apa până la rucsac. Acel prieten era șocat și m-a dus cu mașina până acasă ca să fac un duș și să-mi schimb hainele. Toată seara, în timpul evenimentului, toți invitații mă numeau broscuță și mă întrebau cum e apa. A fost o seară memorabilă!

Recomandă-ne o carte!

The Courage to be Disliked, scrisă de Fumitake Koga și Ichiro Kishimi. Niciodată nu am fost persoana care să citească cărți de dezvoltare personală. Această carte, însă, mi-a schimbat puțin viziunea asupra presiunii pe care o simt în interiorul și exteriorul meu, mi-a schimbat viziunea asupra multor lucruri. O recomand cu drag!

Ce sfat le-ai da tinerilor care doresc să îmbrățișeze această profesie?

Și eu, și tu, și mulți alți tineri așteaptă rezultate peste noapte.  Așa cazuri se întâmplă foarte rar. E absolut normal ca anumite lucruri să nu meargă bine la început, să o dai în bară și să cazi. Nimeni nu se naște geniu și nu devine profesionist din prima. 

Eu cred că e bine să ai visuri mărețe, să-ți dorești ceva mai mult, cu condiția să muncești și să fii mulțumitor pentru ceea ce ai în prezent. E bine și frumos să ai un scop mare undeva departe, pe care să-l atingi cu pași mici, zi de zi, iar uneori e okay să nu ai nici un scop, să nu faci nimic. 

Fiecare are ritmul său de dezvoltare. Nu te lua după alții! Ascultă-te pe tine și fă ceea ce crezi că-ți va face bine. Nimeni nu fuge după tine, investește în timp pentru a deveni cea mai bună versiune a ta!

Dacă dorești să faci cunoștință și cu alte persoane inspiraționale nu uita să urmărești pagina de Facebook și Instagram a platformei youth.md!

Reporter: Cătălina Bezer
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cum să citim etichetele energetice ale lămpilor electrice și corpurilor de iluminat
Next Descoperă cum să treci peste barierele de limbă, cultură, împreună cu „Great and Meaningful Toghether”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply