Înscrie-te și fii membru al Comitetului Consultativ al tinerilor sub egida ONU (CCT ONU)


ONU Moldova anunță crearea Comitetului consultativ al tinerilor sub egida ONU și dă start concursului de selectare a membrilor. Structura va include un grup de tineri activi, reprezentanți ai rețelelor și organizațiilor de tineret din Republica Moldova, inclusiv organizații care reprezintă drepturile și interesele tinerilor din grupuri subreprezentate și celor aflați în situații vulnerabile. CCT ONU va servi drept punte de legătură între Națiunile Unite în Republica Moldova și organizațiile locale de tineret în eforturile ONU de a ajunge la un număr mai mare de tineri din Republica Moldova în perioada implementării agendei naționale a ONU și realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri).

CCT ONU va asigura implicarea sistematică și semnificativă a tinerilor în programele ONU Moldova, având următoarele obiective:

 1. Îmbunătăţirea înțelegerii de către ONU a aspirațiilor și experiențelor tinerilor, indiferent de gen, vârstă, etnie, abilități, context socio-economic etc.
 2. Asigurarea reflectării priorităților și vocii tinerilor în cadrul parteneriatului ONU-Republica Moldova, inclusiv cele ale tinerilor din grupuri subreprezentate și celor aflați în situații vulnerabile.
 3. Sprijinirea și promovarea Agendei 2030 în Republica Moldova, acționând în calitate de ambasador al obiectivelor de dezvoltare durabilă în rândul tinerilor.
 4. Dezvoltarea capacităţii tinerilor de a-și forma noi competențe (liderism, advocacy, comunicare etc.) și de a-şi înțelege mai bine comunitatea și țara lor.

Comitetul consultativ al tineretului din Moldova sub egida ONU va fi format din 12 tineri, asigurând echilibrul numărului de reprezentanți în termeni de gen, mediu rural și urban, precum și o diversitate etnică cât mai mare. Persoanele care doresc să se alăture CCT ONU trebuie să respecte următoarele condiții:

 1. Să aibă vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani;
 2. Să reprezinte organizații sau consilii ale tineretului, un centru de tineret, rețele sau mișcări ale tinerilor;
 3. Să împărtășească valorile și principiile ONU;
 4. Să comunice în limba română (cunoașterea limbilor rusă, engleză sau a altor limbi constituie un avantaj);
 5. Să fie dornici de a contribui la activitatea CCT ONU, în procesul de planificare și implementare a programelor ONU și de a distribui rezultatele inițiativelor comune ale CCT ONU și ONU, precum și de a acționa în calitate de ambasador pentru ODD în Moldova (minim 20 ore / lună);
 6. Să prezinte o înțelegere amplă/interes larg pentru drepturile adolescenților și tinerilor;
 7. Să fie capabil să mobilizeze alți tineri, în special tinerii din grupurile subreprezentate și cei aflați în situații vulnerabile;
 8. Să prezinte interes /să aibă experiență în domeniul mediilor de socializare și comunicare, în dezvoltarea politicilor publice, promovarea și protecția drepturilor copiilor și tinerilor, drepturilor minorităților.

Membrii CCT ONU vor fi aleși pentru o perioadă de 2 ani (până în decembrie 2022), cu posibilitatea de a fi realeși pentru un alt mandat. Selecția va fi realizată de o comisie o dată la doi ani prin intermediul unui concurs competitiv, deschis, transparent și incluziv.

Procedura de înregistrare și selectare va include 2 etape:

 1. depunerea dosarelor de candidatură;
 2. interviul.

Pentru a participa la concursul de selecție din cadrul CCT ONU, tinerii trebuie să completeze acest formular online și să transmită dosarul pentru candidatură la următoarea adresă de email rco.moldova@un.org până la data de 6 mai 2021, ora 18:00, specificând în Subiectul scrisorii: „Candidatură pentru postul de membru al CCT – (numele dvs.)”.

Dosarul pentru candidatură trebuie să includă:

 • CV-ul candidatului;
 • Scrisoare de recomandare din partea unei organizații de tineret, consiliu al tinerilor, centru de tineret sau altă structură care vizează participarea și/sau reprezentarea tinerilor.

Mai multe detalii cu privire la mandatul și funcțiile Comitetului consultativ al tinerilor sub egida ONU Moldova găsiți în termenii de referință. Puteți adresa întrebări și solicita informații suplimentare la adresa de email: rco.moldova@un.org.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous DECLIQ: Concurs intelectual individual online organizat de Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
Next Fă cunoștință cu un ghid de inițiere pentru iubitorii de grădinărit
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 13 =