Informație utilă pentru tineri // Cum te pregătești de experiența de student în străinătate?


Dacă te-ai hotărât să studiezi în străinătate, ai aplicat deja și ai primit un răspuns pozitiv, FELICITĂRI! Este momentul să te pregătești de plecare și este important să cunoști câteva aspecte legate de experiența care te așteaptă.

Sprijinul moral și financiar al părinților este foarte important. De aceea înainte de a pleca, trebuie să vorbești cu ei și să planificați împreună toate aspectele legate de plecare și buget. În funcție de destinație și de preferințele tale, poți avea nevoie de aproximativ € 2.000 – 3.000 pentru primele luni de trai în străinătate, până vei începe să lucrezi part-time (dacă este cazul).

Cazare

Este important să te interesezi din timp de cazare, să cauți cea mai potrivită opțiune pentru tine și evident, să aplici astfel încât să ai un loc asigurat în momentul în care ajungi la universitate. Opțiunile de cazare din Danemarca, de exemplu, sunt extrem de limitate. De aceea, este recomandat să îți căutați chirie cât mai repede posibil, nu cu o lună înainte de începerea studiilor.

În UK studenții din primul an dețin prioritate, însă îți recomandăm să aplici pentru cămin, chiar dacă dorești să stai în chirie. Există o varietate de opțiuni în funcție de preferințe și buget. Spre exemplu, poți alege să stai singur/ă sau în shared rooms, să ai baie și bucătărie proprie sau în comun.

Group of People Having Fun Together Under the Sun

Acte necesare de acasă

Dacă ai decis că dorești să te angajezi imediat ce vei ajunge în țara în care vei studia, cel mai sigur este să îți printezi câteva exemplare de CV, de acasă. Astfel, vei putea să aplici la diferite job-uri, din prima săptămână.

Diplomele finale: diploma de bac sau licența și matricola îți sunt absolut necesare.

Prima săptămână de student în străinătate

Începuturile sunt pline de emoții și entuziasm. Însă fii gata și pentru o serie de provocări: vei fi într-o altă țară, vei avea colegi noi, va trebui să vorbești într-o altă limbă, să te obișnuiești cu noul orar de la universitate și va trebui să te organizezi singur. Și bineînțeles să îți gestionezi resursele financiare. Toate aceste aspecte pot părea copleșitoare la început, însă după câteva săptămâni, te vei obișnui și te vei bucura din plin de viața de student internațional.

Group of People Watching on Laptop

Printre cele mai întâlnite probleme (care au soluții) se numără: șocul cultural și înscrierea la cursuri.

Din experiența colegilor tăi mai mari care sunt deja studenți în străinătate, vei remarca faptul ca nu ești singurul în această situație. Cu siguranță vei avea mulți colegi internaționali. Probabil întrebările pe care tu le ai și la care nu găsești răspuns, sunt similare cu ale colegilor tăi. Vă puteți ajuta reciproc și de ce nu, să legați noi prietenii.

Universitățile vă oferă suport pe toată perioada studiilor și în prima săptămână de facultate, veți fi îndrumați și încurajați să vă cunoașteți între voi. Veți primi toate informațiile de bază de care aveți nevoie, astfel încât să vă simtiți confortabil și să vă acomodați cât mai ușor.

Cum? Prin intermediul centrelor de suport pentru studenții nou veniți, care se află în campusurile oricărei universități din UK, și nu numai. În plus, unele universități doresc să fie cât mai aproape de student încă de când acesta aterizează în noua țară adoptivă și trimit în întâmpinare un „buddy”. Persoană care a trecut prin exact aceeași experiență cu un an înainte. Aceste buddy te va ghida și ajuta să te acomodezi la noul stil de viață.

Așteptări și realitate

Mai mult, poate te așteaptă și un eveniment de tipul „Welcome Week”. O întregă săptămână destinată descoperirii universității și campusului, plus diverse party-uri și evenimente de networking pentru studenții nou veniți.

Student societies își vor prezenta ofertele de petrecere a timpului liber, iar tu te vei putea înscrie în cadrul celor ce te interesează. Și îți vei face prieteni care au aceleași pasiuni ca ale tale.

Grup de studenti care studiaza la universitate din strainatate

Când vei începe cursurile, pe care ți le vei alege în funcție de specializarea pe care dorești să o aprofundezi, îți recomandăm să frecventezi cursurile pentru că acestea sunt formate din grupuri restânse de studenți. Astfel, vei putea pune întrebări și se va crea o relație mai strânsă între tine și profesor. În plus, va observa, mai ușor dacă lipsești de la cursuri, ceea ca nu te sfătuim să faci pentru că acestea vor fi interactive.

Așadar, poate la început ți se poate părea dificil, dar ai numai de câștigat dacă te-ai decis să devii student într-o altă țară. Printre aceste aspecte se numără: experiența multiculturală de care vei avea parte, îmbunătățirea unei limbi străine; o diplomă recunoscută internațional; oportunitatea de a lucra și de a te stabili ulterior în țara respectivă și nu în ultimul rând, posibilitatea de a-ți îndeplini visele și de a te specializa în domeniul dorit. Universitățile îți pun la dispoziție toate uneltele să te acomodezi, trebuie doar să profiți de ele.

Group of Friends Hanging Out

Experiență multiculturală

Universitățile din străinătate nu sunt doar destinația ta preferată de studii, ci și a multor studenți din alte țări. Astfel vei avea oportunitatea de a interacționa cu oameni care provin din culturi diferite și de a afla lucruri noi despre stilul lor de viață sau despre mentalitatea pe care o au, ceea ce îți va oferi noi perspective.

De la turist la locuitor permanent

Imaginează-ți țara ta preferată, pe care mereu ți-ai dorit să o vizitezi, cu locuri frumoase care te bine-dispun. Ei bine vei putea să trăiești zilnic entuziasmul de a locui în țara visurilor tale.

Învățarea unei noi limbi

Orele de limbi străine nu se compară cu oportunitatea de a învăța comunicând cu locuitorii unei țări. Astfel, pe lângă cursurile puse la dispoziție de către universitate vei avea oportunitatea de a exersa o nouă limbă străină, socializând și făcându-ți prieteni noi.

People  Sitting on Grass

De la destinații de vacanță la destinații zilnice de petrecere a timpului liber

Toate obiectivele turistice care te atrag, se transformă în locuri în care îți vei petrece timpul liber și te vei relaxa la finalul zilelor de studiu în străinătate sau în weekend-uri.

Dezvoltare personală

Trecerea de la adolescența de acasă, lipsită de griji, la viața de adult cu facturi, cheltuieli de chirie, cumpărături, studii și poate un job part-time te vor responsabiliza și maturiza în același timp.

Prieteni pentru toată viața

Experiența într-o țară străină îți va oferi oportunitatea să cunoști o mulțime de oameni noi, o parte din ei îți vor deveni prieteni. Iar experiențele frumoase pe care le veți trăi împreună îi va transforma în prieteni pentru toată viața.

Sursă: link

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Previous Mobilitate academică pentru studenții USM în Germania (1 semestru)
Next Camera de Comerț și Industrie invită la un dialog despre domeniul alimentar
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *