Una dintre cele mai mari probleme ecologice în municipiul Chișinău o reprezintă deșeurile. Doar 10% din gunoiul pe care îl produce fiecare locuitor al municipiului este reciclat, restul ajungând la groapa de la Țânțăreni și Bubuieci sau, și mai rău, în cazul suburbiilor, la gunoiști neautorizate. Cei care totuși își pun problema colectării separate a deșeurilor sunt văzuți ca niște don Quijotes care luptă cu morile de vânt, pentru că sistemul actual de management al deșeurilor este primitiv și mult prea defectuos.
Managementul deșeurilor reprezintă o problemă foarte complexă și necesită o abordare sistemică. Nu ne este frică să spunem că, până acum, autoritățile locale nu au fost capabile să instituie un management al deșeurilor funcțional și eficient. De aceea, Extinction Rebellion Moldova te invită la o lecție publică pe tema managementului integrat al deșeurilor, în care vor încerca să explice pașii care trebuie să fie întreprinși pentru depășirea crizei deșeurilor în municipiul Chișinău.
Cine ne va vorbi?
Eugen Camenscic, consultant în managementul deșeurilor, va veni cu propuneri de acțiuni imediate, care trebuie să fie întreprinse de către primărie pentru a rezolva problema managementului deșeurilor;
Cătălina Hasnaş, reprezentantă Hai Moldova, va vorbi despre experiența promovării colectării selective a deșeurilor în școli și despre proiectul-pilot pe colectarea selectivă a deșeurilor în blocurile locative din Chișinău;
Dumitru Alaiba, deputat în Parlament, va face o incursiune în cadrul legislativ existent, care prevede reducerea consumului de plastic.
Lecția publică „Managementul Deșeurilor” este organizată în colaborare cu Asociația Oberliht. Vino miercuri, 17 iulie, la Zpațiu / Zpace, începând cu ora 18:30. Intrare liberă.
No Comment