Expoziție de artă contemporană aCASĂ la Muzeul Național de Artă


Expoziția aCASĂ/ 𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒎𝒆 pornește de la conceptul casei sau a ceea ce înseamnă să fii acasă. Casa – un spațiu într-o percepere fizică sau emoțională – este un loc unde te simți în siguranță. Pe cât de ”în siguranță” te poți simți acasă? Perceperea casei este una instinctivă? Fragilitatea a ceea ce înseamnă ”acasă” a devenit o realitate stringentă pentru ucraineni începând din 24 februarie, 2022, odată cu declanșarea războiului în Ucraina.

Mulți oameni nu s-au mai simțit în siguranță acasă, mulți și-au pierdut casa, alții au fost nevoiți să emigreze în căutarea unei case noi, unii și-au găsit o nouă casă, una temporară. Conceptul a fost desprins din istoriile copiilor care au participat la 𝒂𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒓𝒕𝒂̆ 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑴𝒆𝒂 𝑼𝒄𝒓𝒂𝒊𝒏𝒂 în centrele de plasament pentru refugiați din Republica Moldova, din martie 2022 până în prezent.

Casa părintească sau una imaginară, casa care nu mai este numită casă, ci adăpost și buncăr. Constructul idealistic al conceptului ”acasă”, legat de imuabilitate, își extinde semnificațiile de habitat, spre arena publică, dar și spre o stare de a fi, ca parte a comprehensiunii de apartenență și de autodefinire. După perioada pandemică, atunci când oamenii au fost forțați să stea acasă/în casă pentru că în afară s-ar fi expus pericolului, în prezent oamenii sunt forțați să-și părăsească locuința/casa, pentru că în interior sunt în pericol.

Expoziția prezintă mai multe dimensiuni de reflecție: 𝒑𝒊𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆, 𝒅𝒆𝒔𝒆𝒏, 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒂𝒍𝒂𝒕̦𝒊𝒆, 𝒂𝒏𝒊𝒎𝒂𝒕̦𝒊𝒆, 𝒗𝒊𝒅𝒆𝒐 𝒑𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒆, 𝒑𝒆𝒓𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒏𝒄𝒆, 𝒇𝒐𝒕𝒐, 𝒕𝒆𝒙𝒕𝒆/𝒑𝒐𝒆𝒛𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒕𝒆𝒔𝒕 realizate după 24 februarie, 2022, după declanșarea războiului în Ucraina, dar și lucrări realizate anterior, din 2014. Un focus al expoziției prezintă exprimarea artistică a imigranților, dar și exprimarea femeilor artiste în acțiuni de protest/performance.

Expozanții sunt artiști reputați, cu lucrări în colecții și participări la Bienala de la Veneția, Documenta, MoMa, MoCa etc. din Ucraina, Republica Moldova, România, Polonia. Discursul artistic elaborat de artiști din 4 țări intră în dialog cu creațiile realizate de copii din familiile de refugiați din Ucraina în cadrul atelierelor de artă ”Casa Mea Ucraina” din diverse Centre de plasament din Republica Moldova, cu arta de protest a mișcărilor independente de protest din Republica Moldova.

De la un discurs artistic la altul perceperea casei alternează, fenomene și procese – de migrație, acomodare și/sau respingere – plasează Casa între memorie, adăpost, refugiu și rezistență.
Curatorul expoziției – 𝑉𝑎𝑙𝑒𝑟𝑖𝑎 𝐵𝑎𝑟𝑏𝑎𝑠.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești pasionat/ă de cultura italiană? Centrul Municipal de Tineret te invită la TineMania - o zi dedicată în totalitate Italiei
Next Descoperă lumea ARTICO, secțiunea „Știință. Tehnică. Tehnologii”. Vino pe 17 septembrie într-o călătorie nemaipomenită!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply