Experți/organizații responsabili de elaborarea avizelor, notelor și rapoartelor analitice, în domeniul politicilor de tineret


Cropped view of business woman hands studying graph and working on laptop computer on desk. Top view.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova, structura-umbrelă a 61 de organizații de tineret din țară, anunță concurs de selectare a experți/organizații care vor fi responsabili de elaborarea avizelor, notelor și rapoartelor analitice, în domeniul politicilor de tineret, din cadrul proiectului „Inițiativa Comună a Șanselor Egale pentru Tineri”.

Pentru a contribui la consolidarea capacităților sectorului de tineret în planificarea și promovarea eficientă a unui plan de advocacy, CNTM își propune să angajeze un grup de experți (4-6 persoane/organizații) care să asigure suport în elaborarea unui set de note analitice/avize și 3 rapoarte pe marginea strategiilor sectoriale, în baza recomandărilor și discuțiilor din cadrul Grupului Tematic de Advocacy „Tineret” 2018. Documentele elaborate au ca finalitate integrarea priorităților tinerilor în politicile sectoriale și vor include un șir de recomandări/amendamente, propuse de către organizațiile din cadrul Grupul Tematic de Advocacy „Tineret” 2018, cât și deduse de către experți.

Elaborarea notelor analitice și avizelor.

Echipa din cadrul Grupului Tematic de Advocacy „Tineret” 2018 va asigura cartarea continuă a documentelor de politici publice în scopul identificării celor mai relevante pentru tineri. În același timp, aceștia vor propune amendamente și recomandări pe marginea documentelor elaborate sau în proces de elaborare și vor asigura promovarea acestora pentru a fi incluse în documentele date inclusiv prin prezentarea de avize, întâlniri cu decidenții, participarea la consultări publice, conferințe de presă, luări de poziții etc. Astfel, vor fi realizate cel puțin 18 note analitice și avize cu recomandări specifice de modificarea a legislației dezvoltate, pentru includerea priorităților tinerilor în aceste documente. Pentru promovărea rezultatelor acestor note analitice, vor fi realizate conferințe de presă, întâlniri cu decidenții, mese rotunde etc.

În acest context, suntem în căutarea unui specialist care va realiza avizele și notele analitice în baza recomandărilor și ședințelor trimestriale ale Grupului Tematic de Advocacy „Tineret” 2018  și care beneficiază de expertiză pe domeniul dat. De asemenea, persoana va ghida și instrui membrii grupului în cartarea și formularea de avize proprii.

Responsabilități:

 • colectarea datelor relevante pentru notele analitice;
 • întocmirea recomandărilor în baza ședințelor trimestriale ale Grupului Tematic de Advocacy „Tineret” 2018;
 • elaborarea notelor analitice și a avizelor în cadrul Grupului de advocacy ”Tineret” 2018 pe parcursul proiectului;
 • participarea în cadrul ședințelor Grupului de advocacy „Tineret” 2018 (min. 4 ședințe);
 • participarea în cadrul ședințelor cu decidenții și promovarea documentelor elaborate pe lângă autoritățile publice (min. 5 ședințe);
 • ghidarea Grupului de advocacy ”Tineret”  în cadrul ședințelor de coaching;
 • suport și instruire a membrilor din cadrul grupului în elaborarea de note analitice și participarea la ședințele cu decidenții.

Realizarea a 3 rapoarte de monitorizare a implementării următoarelor documente de politici publice: Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020; Strategia Națională de Ocupare a Forței de Muncă 2017-2021; Strategia de Dezvoltare a Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii pentru anii 2012-2020.

Aceste rapoarte vor avea un set de recomandări practice de îmbunătățire a cadrului de intervenție și de implementare pentru a asigura un impact pozitiv sporit asupra tinerilor. Rapoartele vor avea cel puțin 3 seturi tematice de recomandări cu impact structural asupra domeniului, din perspectiva tinerilor. Elaborarea documentelor vor fi urmate de ședințe cu decidenții relevanți pentru promovarea rezultatelor acestor rapoarte. Evaluarea documentelor va fi făcută prin intermediul metodologiei de integrare a priorităților tinerilor în politicile publice (youth mainstreaming).

În acest context, suntem în căutarea a 3-4 experți pentru evaluarea acestor documente de politici publice și care sunt specializați pe domeniile de intervenție propuse.

Un singur expert poate aplica pentru 1 sau 2 linii de expertiză, în funcție de competențe.

Responsabilități:

 • participarea în cadrul ședințelor Grupului de advocacy ”Tineret” 2018 (min. 4 ședințe);
 • evaluarea Strategiei și colectarea datelor relevante pentru întocmirea raportului;
 • elaborarea recomandărilor în baza ședințelor trimestriale ale Grupului Tematic de Advocacy „Tineret” 2018;
 • realizarea raportului  în termenii stabiliți;
 • participarea în cadrul ședințelor cu decidenții și promovarea documentelor elaborate pe lângă autoritățile publice (min. 5 ședințe);
 • suport și instruire a membrilor grupului în elaborare de rapoarte de monitorizare și participare la ședințe cu decidenții.

​Pentru mai multe detalii vă încurajăm să consultați Termenii de Referință ai pozițiilor.

Pentru întrebări de clarificare, vă rugăm să contactați

Ana-Maria Beldiga,

Asistent Politici de Tineret CNTM,

e-mail [email protected],

telefon +373 611 538 27.

Această publicație este realizată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

               

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află care sunt umbrele jurnalismului de la cei cu mai multă experiență la 7 Shades of Journalism
Next Încep înscrierile la MISS ASEM - 2018! Află cum poți participa
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 4 =